Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ζελένσκι: «Περιμένω απάντηση στο ειρηνευτικό σχέδιο μέχρι τις 27 Νοεμβρίου»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξή στο Fox News, ότι η κυβέρνησή του δώσει προθεσμία επτά ημέρων, ώστε να απαντήσει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο σχέδιο 28 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι περιμένει απάντηση από τον Ζελένσκι για το σχέδιο ειρήνης μέχρι την Πέμπτη (27/11), αλλά είναι πιθανή η παράταση για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας.

«Είχα πολλές προθεσμίες, αλλά αν τα πράγματα πάνε καλά, συνήθως τις παρατείνεις. Αλλά πιστεύουμε ότι η Πέμπτη (27 Νοεμβρίου – Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ) είναι η κατάλληλη ημερομηνία», είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνέντευξή του ο Τραμπ είπε ότι η Ουκρανία θα χάσει περισσότερο έδαφος «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Τραμπ ρωτήθηκε ακόμα για την πρόταση των 28 σημείων, στην οποία απάντησε ότι οι ΗΠΑ «συμμετέχουν για έναν και μόνο λόγο: θέλουμε να σταματήσουν οι σκοτωμοί».

Όσον αφορά τις ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε, στο μέλλον, να αποτελέσει απειλή για τη Βαλτική ή άλλες περιοχές της Ευρώπης, ο Τραμπ δήλωσε ότι «αυτοί [η Ρωσία] θα σταματήσουν».

«Δεν επιδιώκουν περισσότερους πολέμους. Υποβάλλονται σε τιμωρία», προσέθεσε.

Επικοινωνία Ζελένσκι με Βανς: Η Ουκρανία σέβεται την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει την αιματοχυσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς. Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως είχε επικοινωνία περίπου μίας ώρας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και τον υπουργό Στρατού, Νταν Ντρίσκολ.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας κατάφεραν να καλύψουν «πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις προτάσεις της αμερικανικής πλευράς για τον τερματισμό του πολέμου».

«Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά αποτελεσματικό και αξιοπρεπές μονοπάτι που θα οδηγήσει στην επίτευξη διαρκούς ειρήνης», προσέθεσε.

«Είμαι ευγνώμων για την προσοχή και την προθυμία να συνεργαστούμε μαζί μας και τους εταίρους μας. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε επίπεδο συμβούλων εθνικής ασφάλειας για να κάνουμε την πορεία προς την ειρήνη πραγματικά εφικτή. Η Ουκρανία σεβόταν πάντα και συνεχίζει να σέβεται την επιθυμία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει την αιματοχυσία και βλέπουμε κάθε ρεαλιστική πρόταση θετικά. Συμφωνήσαμε να διατηρούμε συνεχή επαφή και οι ομάδες μας είναι έτοιμες να εργαστούν 24/7. Ευχαριστούμε!», κατέληξε.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει είτε την αξιοπρέπειά της, είτε έναν βασικό σύμμαχο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε ότι δεν θα «προδώσει» την Ουκρανία, ωστόσο υπογράμμισε ότι η χώρα του ενδέχεται να αντιμετωπίσει μία πολύ δύσκολη επιλογή με αφορμή το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο θεωρείται σε σημαντικό βαθμό φιλορωσικό, καθώς ικανοποιεί ορισμένες από τις βασικές επιδιώξεις του Κρεμλίνου.

Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωσή του και απευθυνόμενος στον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το σχέδιο, αλλά δήλωσε ότι αναμένει περισσότερη πολιτική πίεση την επόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας σε δραματικό τόνο προέτρεψε τους Ουκρανούς να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ως επιπλέον προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία.

«Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία μας», δήλωσε ο Ζελένσκι στο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό.

«Αυτή τη στιγμή, η πίεση που ασκείται στην Ουκρανία είναι από τις πιο σκληρές. Η Ουκρανία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη επιλογή: είτε να χάσει την αξιοπρέπειά της είτε να διακινδυνεύσει να χάσει έναν βασικό εταίρο», τόνισε.

«Θα αγωνιστώ 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, για να διασφαλίσω ότι τουλάχιστον δύο σημεία του σχεδίου δεν θα παραβλεφθούν: η αξιοπρέπεια και η ελευθερία των Ουκρανών», είπε χαρακτηριστικά.

«Είτε 28 δύσκολα σημεία (του προσχεδίου), είτε ένας εξαιρετικά σκληρός χειμώνας — ο σκληρότερος που έχει υπάρξει ποτέ — και περαιτέρω κίνδυνοι. Ζωή χωρίς ελευθερία, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς δικαιοσύνη», προσέθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι θα παρουσιάσει «επιχειρήματα» και θα προτείνει «πειστικές εναλλακτικές λύσεις».

«Θα συνεργαστούμε ήρεμα με την Αμερική και όλους τους εταίρους μας. Θα αναζητήσουμε εποικοδομητικές λύσεις με τον κύριο εταίρο μας… Θα παρουσιάσω επιχειρήματα, θα πείσω, θα προσφέρω εναλλακτικές λύσεις, αλλά σίγουρα δεν θα δώσουμε στον εχθρό κανέναν λόγο να πει ότι η Ουκρανία δεν θέλει ειρήνη, ότι διαταράσσει τη διαδικασία και ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για διπλωματία», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στον ουκρανικό λαό για ενότητα. «Απευθύνομαι τώρα σε όλους τους Ουκρανούς. Στον λαό μας, στους πολίτες, στους πολιτικούς – σε όλους. Πρέπει να ενωθούμε. Να συγκεντρωθούμε. Να σταματήσουμε τις διαμάχες. Να σταματήσουμε τα πολιτικά παιχνίδια». Σταματήστε τις διαμάχες. Σταματήστε τα πολιτικά παιχνίδια».

«Το κοινοβούλιο μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο πρέπει να λειτουργεί με ενότητα. Η κυβέρνηση μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο πρέπει να λειτουργεί αποτελεσματικά», προσέθεσε.

Υπενθυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οργάνωσε την αντίδραση του Κιέβου στην ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, είπε: «Δεν προδώσαμε την Ουκρανία τότε, δεν θα το κάνουμε ούτε τώρα».

«Ξέρω με βεβαιότητα ότι σε αυτή την πραγματικά δύσκολη στιγμή μία από τις πιο δύσκολες της ιστορίας μας, δεν είμαι μόνος. Ότι οι Ουκρανοί πιστεύουν στο κράτος τους, ότι είμαστε ενωμένοι», προσέθεσε.

«Θυμόμαστε: η Ευρώπη ήταν μαζί μας. Πιστεύουμε: η Ευρώπη θα είναι μαζί μας. Είμαστε, φυσικά, φτιαγμένοι από ατσάλι. Αλλά κάθε μέταλλο, ακόμα και το πιο ανθεκτικό, μπορεί να σπάσει», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πιέζουν οι ΗΠΑ για συμφωνία – Στα πρότυπα του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ιστότοπου Axios το σχέδιο Τραμπ περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφάλειας βασισμένες στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, η οποία θα δεσμεύει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους να αντιμετωπίσουν μια επίθεση κατά της Ουκρανίας ως επίθεση κατά ολόκληρης της «διατλαντικής κοινότητας».

Αναφέρει ότι οποιαδήποτε μελλοντική «σημαντική, σκόπιμη και παρατεταμένη ένοπλη επίθεση» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας «θα θεωρείται ως επίθεση που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια της διατλαντικής κοινότητας» και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα ανταποκριθούν αναλόγως, μεταξύ άλλων και με τη χρήση στρατιωτικής δύναμης.

Το έγγραφο περιλαμβάνει θέσεις για υπογραφών για την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ρωσία ενημερώθηκε για το σχέδιο, αλλά δεν είναι σαφές εάν τελικά θα απαιτηθεί η υπογραφή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εγγύηση ασφάλειας θα ισχύει αρχικά για 10 χρόνια και θα μπορεί να ανανεωθεί με αμοιβαία συναίνεση. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και μια άλλη πηγή με άμεση γνώση επιβεβαίωσαν τη νομιμότητα του εγγράφου. Ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και ότι μπορεί να αλλάξει.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί την προτεινόμενη εγγύηση ασφάλειας ως «μεγάλη νίκη» για τον Ζελένσκι και για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο της Ουκρανίας και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, Reuters, το οποίο επικαλείται δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με την υπόθεση απείλησαν να διακόψουν την ανταλλαγή πληροφοριών και την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι το Κίεβο βρισκόταν υπό μεγαλύτερη πίεση από την Ουάσινγκτον σε σχέση με προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες και ότι οι ΗΠΑ ήθελαν η Ουκρανία να υπογράψει το πλαίσιο της συμφωνίας μέχρι την επόμενη Πέμπτη (27/11).

Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία επεξεργάζονται αντιπρόταση στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο

Η Ουκρανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία επεξεργάζονται μια αντιπρόταση στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, είπαν τρεις πηγές στο Reuters.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι στην αντιπρόταση πιθανότατα θα συμμετάσχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγές: Reuters, ΑP, AFP

Διαβάστε επίσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος