Τα μέτρα που πήρε η Ιταλία για να θωρακιστεί καλύτερα έπειτα από πρωτοφανείς φονικές πλημμύρες

ανταπόκριση από την Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Πλημμύρες στη Βόρειο Ιταλία με 15 νεκρούς και ζημιές ύψους 9 δις ευρώ, είχαν σημειωθεί το Μάιο του 2023. Έγινε αποστράγγιση μέσω αντιστροφής καναλιού άρδευσης.
Στις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Μαΐου στη Ρομάνια δούλεψαν ασταμάτητα περίπου 3.000 εθελοντές και απλού κόσμου, ενώ Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική έσωσαν με βάρκες και αμφίβια μέσα τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές. Τοπικά έγιναν συστάσεις αλλά και έκτακτοι εμβολιασμοί για να αποτραπεί ο κίνδυνος μολύνσεων από τα ύδατα, ενώ μεγάλη περιοχή αποστραγγίστηκε μέσω αντιστροφής της ροής ενός καναλιού άρδευσης.

Η Ιταλική Κυβέρνηση διέθεσε 4,3 δις ευρώ στο σύνολο για διάφορες πλημμύρες στη χώρα, ενώ διορίστηκε «Έκτακτος Επίτροπος για την Ανασυγκρότηση», ο οποίος προβαίνει στην παρακολούθηση έργων αποκατάστασης των ζημιών αλλά και επέμβασης στην υδρογεωλογική αστάθεια.

Tέσσερις μήνες μετά τη θεομηνία, η κατάσταση παραμένει δύσκολη σε διάφορες αγροτικές περιοχές, αν και ήδη από τις πρώτες μέρες δεν προκύπτει υγειονομικός κίνδυνος.
Όσον αφορά την κρατική οικονομική εισφορά, σε πολλές οικογένειες έφτασαν αρχικές επιδοτήσεις 3.000 ευρώ ανά οικογένεια, όμως πρόσφατα οι ενώσεις των αγροτών και εμπόρων παραπονέθηκαν πως μόνο ελάχιστοι πόροι έφτασαν στις πληγείσες οικογένειες. Σημειωτέον, ακόμη εκκρεμεί ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης του υδρογεωλογικού ρίσκου. Και όλα αυτά, ενόψει της χειμερινής σεζόν και σε μια από τις πλουσιότερες και πιο παραγωγικές περιοχές της Ιταλίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος