Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της «Ιβηρικής εξαίρεσης» ως μηχανισμού προστασίας των καταναλωτών

Array

Το «Ιβηρικό μοντέλο» ή η «Ιβηρική εξαίρεση» όλο και πιο συχνά απασχολεί πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους ευρωπαίους εταίρους. Ισχύει στην Ισπανία και την Πορτογαλία από τις 15 Ιουνίου καθώς οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί καθυστέρησαν αρκετά να δώσουν την τελική έγκριση στις δύο χώρες παρότι η πρόταση είχε κατατεθεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.

Η «Ιβηρική εξαίρεση» θέτει ως ανώτατο όριο στην τιμή αγοράς του φυσικού αερίου που τροφοδοτεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τους πρώτους έξι μήνες έως ότου φτάσει τα 50 ευρώ κατά μέσο όρο μέχρι τα τέλη του 2023 που θα ισχύει.

Ποια τα οφέλη από την εφαρμογή του

Η Ισπανία, μόνο τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής του μηχανισμού εξοικονόμησε 1, 383 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Και ναι μεν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί και στην Ισπανία εντούτοις χωρίς αυτό το πλαφόν θα είχε ανέβει πολύ περισσότερο, όπως φαίνεται καθημερινά στη σύγκριση μεταξύ του τι πληρώνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την Ισπανία, μερικές φορές ακόμη και διπλάσια. Στην Ισπανία, η τιμή αυτή έχει αυξηθεί τρεις φορές λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυτούς τους δύο μήνες εφαρμογής του πλαφόν. Για παράδειγμα με τον ιβηρικό μηχανισμό, η εξοικονόμηση για τους καταναλωτές έφτασε μέχρι 37,56% (130,80 €) στις 18 Αυγούστου. Αντίστοιχα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία ήταν 36,8% φθηνότερη από ό,τι στη Γαλλία και 31,5% χαμηλότερη από ό,τι στη Γερμανία μόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Η Κομισιόν αποδέχτηκε την εξαίρεση αυτή για τις δύο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου λόγω της μικρής ενεργειακής διασυνδεσιμότητάς τους με την υπόλοιπη Ευρώπη: Μόνο 3%. Επιπλέον και οι δύο χώρες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας : Η Πορτογαλία κατά 60% και η Ισπανία 45%, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα λόγω των διευκολύνσεων που παρέχονται σε πολίτες και επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Ένα όφελος επίσης από την εφαρμογή του είναι ότι τουλάχιστον 400 βιομηχανικές επιχειρήσεις συμπαραγωγής από τις συνολικά 600 στην Ισπανία που είχαν σταματήσει την παραγωγή τους τους τελευταίους μήνες λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, ξεκίνησαν ξανά τη λειτουργία τους.

«Εφαρμόσαμε την “ιβηρική εξαίρεση” που επηρέασε επιχειρήσεις και οικογένειες και διαπιστώσαμε ότι όταν στη Γαλλία η μεγαβατώρα έφθασε μέχρι και τα 1.253 ευρώ και στη Γερμανία ξεπερνούσε τα 700 ευρώ, στην Ισπανία η μεγαβατώρα ήταν μόλις στα 237 ευρώ. Κάναμε πράγματα που μας είπαν ότι ήταν αδύνατα, μέτρα που τώρα θέλουν να μιμηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες», τόνιζε σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή ο Πέδρο Σάντσεθ.

Εντωμεταξύ με τις τιμές όπως διαμορφώνονται σήμερα στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου η «Ιβηρική εξαίρεση» βρίσκεται σε “τεχνητή παύση” καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στην Ισπανία πέφτει κάτω από τα 40 ευρώ.

Το φυσικό αέριο στην αγορά της Ιβηρικής (PVB) με τιμές της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου βρίσκεται στα 27,78 ευρώ/MWh, τη χαμηλότερη τιμή του τους τελευταίους 15 μήνες, όταν μόνο στα τέλη Αυγούστου, η τιμή άγγιξε τα 230 ευρώ. Mειώνεται περισσότερο από 55% σε μια εβδομάδα αυτή την Τετάρτη στα 80,44 ευρώ/MWh, η χαμηλότερη τιμή για μια εργάσιμη ημέρα από τον περασμένο Απρίλιο.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος