Συρία: Δεν φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες του σεισμού λόγω κλειστών συνόρων

Οι Σύριοι υποφέρουν και εκείνοι μετά τον σεισμό, αλλά δεν φτάνει η βοήθεια λόγω των κλειστών συνόρων. Η ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές των ανταρτών της Συρίας, που επίσης επλήγησαν από τον σεισμό, φτάνει συνήθως μέσω Τουρκίας.

Οι Σύριοι υποφέρουν και εκείνοι μετά τον σεισμό, αλλά δεν φτάνει η βοήθεια λόγω των κλειστών συνόρων.
Η ανθρωπιστική βοήθεια στις περιοχές των ανταρτών της Συρίας, που επίσης επλήγησαν από τον σεισμό, φτάνει συνήθως μέσω Τουρκίας, χάρη στον διασυνοριακό μηχανισμό που δημιουργήθηκε το 2014 με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 Επί του παρόντος, έχει μείνει μόνο μία συνοριακή διάβαση ανοιχτή, από τις τέσσερις υφιστάμενες, οι οποίες όμως έχουν κλείσει όλα αυτά τα χρόνια, μία προς μία.

Ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ φαινόταν να απορρίπτει την ιδέα να ανοίξουν ξανά τα σύνορα τη Δευτέρα. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όσους θέλουν να βοηθήσουν τους Σύριους εντός της Συρίας», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Bassam Sabbagh, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η βοήθεια που ζητά μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα του θα πάει σε «όλους τους Σύριους σε όλη την επικράτεια», συμπεριλαμβανομένου του τμήματος που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στη Δαμασκό.

Η κυβέρνησή του, δεσμεύτηκε στον ΟΗΕ να «διευκολύνει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τους διεθνείς οργανισμούς» ως απάντηση στον σεισμό που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία.

Ωστόσο, όταν ο  Bassam Sabbagh, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο άνοιγμα νέων διελεύσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ο Σύριος πρεσβευτής φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όσους θέλουν να βοηθήσουν τους Σύριους στη Συρία. Πρόσβαση από τη Συρία υπάρχει, μπορούν να συντονιστούν με την κυβέρνηση και θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», δήλωσε.

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα τονίσει τα τελευταία χρόνια ότι η παροχή βοήθειας σε όλη την πρώτη γραμμή, η οποία απαιτεί την έγκριση της Δαμασκού, δεν είναι εφικτή σε κλίμακα ανάλογη με τις ανάγκες του πληθυσμού στη βορειοδυτική Συρία. «Ελπίζουμε ακόμα να είμαστε σε θέση να παραδώσουμε βοήθεια στην πρώτη γραμμή», δήλωσε τη Δευτέρα ο Στέφαν Ντουζάρικ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. Αλλά “αυτός ο μηχανισμός είναι λίγο πιο δύσκολος” από τον διασυνοριακό μηχανισμό, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παράσχουν όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια με “οποιοδήποτε μέσο” διαθέσιμο.

Πηγή: AFP

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος