Σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας: Πληροφορίες για μαζική είσοδο μεταναστών στο πολωνικό έδαφος (video)

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες χιλιάδες μετανάστες, με την καθοδήγηση και τη συνδρομή των Λευκορώσων στρατιωτών αναμένεται να επιχειρήσουν μαζική είσοδο στο πολωνικό έδαφος.

Η ασφάλεια στο σημείο είναι αυξημένη, ενώ δεν αποκλείεται να πρόκειται απλώς για fake news στο πλαίσιο ενός πολέμου προπαγάνδας, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών στα σύνορα και η πίεση προς τις πολωνικές Αρχές. Άλλωστε, ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσημα σε fake news, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για μηνύματα λευκορωσικής προέλευσης, τα οποία καλούν μέσω social media μετανάστες στα σύνορα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με δριμύ ψύχος, πείνα και αρρώστιες. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των πολωνικών αρχών, οι απόπειρες παραβιάσεις των συνόρων είναι εκατοντάδες και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Με μεγάφωνα και συνεχείς προειδοποιήσεις η πολωνική αστυνομία καλεί τους μετανάστες να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στη χώρα. Καθώς το κλίμα στα σύνορα με τη Λευκορωσία παραμένει φορτισμένο, χρησιμοποιεί μηνύματα ακόμη και στα αραβικά λέγοντάς τους ότι το Μινσκ τους εκμεταλλεύεται.

Έπειτα από ακόμη μια δύσκολη νύχτα με χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένους σε δυσμενείς συνθήκες, η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη. Αντιμέτωποι με την πείνα, τις ασθένειες και το ψύχος, οι άνθρωποι αυτοί συνεχίζουν να προσπαθούν να περάσουν στην άλλη πλευρά, όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας συνήθως με λιγοστές πιθανότητες επιτυχίας. Η πολωνική συνοριοφυλακή κάνει λόγο για πάνω από 220 απόπειρες παραβίασης των συνόρων το τελευταίο 24ωρο.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μιας εθελόντριας γιατρού που περιγράφει στην κάμερα της ΕΡΤ τη δραματική κατάσταση της υγείας πολλών μεταναστών: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με υποθερμία. Βλέπουμε όλο και περισσότερο ανθρώπους χτυπημένους, οι Λευκορώσοι στρατιώτες τους χτυπούν. Πολλοί έχουν πυρετό, πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού. Υπάρχουν επίσης πολλοί πρόσφυγες με covid-19. Έρχονται από χώρες όπου δε γίνονται εμβολιασμοί. Βλέπουμε πολλά τραύματα, τραύματα από τα συρματοπλέγματα. Υπάρχουν έγκυες που απέβαλαν. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι αφυδατωμένοι, πολλοί δεν τρώνε τακτικά και κάνουν εμετό μόλις φάνε».

Στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο που εν μέσω κρίσης συνεχίζει να παίζει το αγαπημένο του χόκεϊ, δηλώνει ότι το Μινσκ δεν πρόκειται να υποχωρήσει ιδίως αφού έχει και τη στήριξη της Μόσχας. «Αν κάποιος υπολογίζει ότι ο Λουκασένκο, oι δυνάμεις μας ή οι Λευκορώσοι θα κάνουν πίσω, να ξέρει ότι αυτό δε θα συμβεί» τονίζει ο Λουκασένκο.

Όσο για το Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνει έτοιμος να συμβάλει στη διευθέτηση της κρίσης. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προαναγγέλλει πάντως διεύρυνση των κυρώσεων κατά του Μινσκ στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Πολωνίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζμπίγκνιου Ράου, καταδίκασαν τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους μετανάστες η κυβέρνηση της Λευκορωσίας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Σάββατο εξέφρασαν υποστήριξη στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα.

Ο υπουργός (Άντονι) Μπλίνκεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την Πολωνία απέναντι στη κυνική εκμετάλλευση ευάλωτων μεταναστών από το καθεστώς του Λουκασένκο“, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Οι ενέργειες του καθεστώτος Λουκασένκο απειλούν τη σταθερότητα, σπέρνουν τη διαίρεση, και έχουν σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή από τις δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία“, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σουλιώτης, Λήδα Παπαδοπούλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος