Συνομιλία Μπόρις Τζόνσον – Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε το βράδυ της Δευτέρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο εν μέσω φόβου ότι μια επίθεση στην Ουκρανία από τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «επικείμενη», καθώς 130.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα σύνορα με την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

Η συζήτηση διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.

Η ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ έχει ως εξής:
«Ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν σήμερα το απόγευμα για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις πρόσφατες συζητήσεις τους με άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

«Συμφώνησαν ότι παρέμενε ένα κρίσιμο παράθυρο για τη διπλωματία και για τη Ρωσία να υποχωρήσει από τις απειλές της προς την Ουκρανία.

«Οι ηγέτες τόνισαν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία θα είχε ως αποτέλεσμα μια παρατεταμένη κρίση για τη Ρωσία, με εκτεταμένη ζημιά τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον κόσμο.

«Συμφώνησαν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στις ρωσικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ενός σημαντικού πακέτου κυρώσεων σε περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας. Επανέλαβαν επίσης την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, μια κίνηση που, περισσότερο από κάθε άλλη, θα έπληττε την καρδιά των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας.

«Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή καθώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Η συζήτηση των δύο ηγετών έγινε καθώς το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει έναν «μικρό αριθμό» στρατευμάτων στη Λιθουανία για να βοηθήσει με τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορά του με τη Λευκορωσία.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Λιθουανία έχουν κοινές ανησυχίες για τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας και την εξελισσόμενη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος