Σύνοδος ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: «Αλληλεγγύη στην Ουκρανία μέχρι τέλους» (video)

Array

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία και η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας κυριαρχούν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι. Οι ρωσικές επιθέσεις να έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών υποδομών της χώρας εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Επιμέλεια βίντεο: Ρίτσα Καστάνη

Ο Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «κρίσιμη» και άνευ προηγουμένου την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η οποία -όπως είπε- συνεχίζεται.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί τον χειμώνα ως όπλο και ανακοίνωσε και θα βοηθήσει το Κίεβο να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντως, συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βουκουρέστι και σύμφωνα με το Βloomberg, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε πώς υπήρξε πρόοδος από τις δύο χώρες αλλά πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Τα μηνύματα και οι συμβολισμοί

Πρόκειται για μία Υπουργική Σύνοδος του ΝΑΤΟ σημαντική σε μηνύματα και συμβολισμούς κατά του ρωσικού αναθεωρητισμού.

Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αλλά και το πού γίνεται η Σύνοδος:

  • Πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, που ανήκει στην ανατολική πτέρυγα, για να δηλωθεί ότι το ΝΑΤΟ επαγρυπνεί σε περιοχή που θεωρείται η πιο ευάλωτη στη ρωσική απειλή.
  • Εκτός από την Ουκρανία συμμετέχουν μεταξύ άλλων Γεωργία, Φινλανδία και Σουηδία, και οι 3 συμμετοχές αποτέλεσμα του ρωσικού αναθεωρητισμού.
  • Στο Βουκουρέστι, το ΝΑΤΟ είχε υποσχεθεί πρώτη φορά, το 2008, σε Ουκρανία και Γεωργία ότι κάποια μέρα θα γίνουν μέλη του, και στο Βουκουρέστι σήμερα, 14 χρόνια μετά, ανανεώνει τους όρκους της υπόσχεσης αυτής και κατ’ επέκταση στην πολιτική των ανοικτών θυρών και προς τις 2 χώρες που έχουν δεχθεί την εισβολή της Ρωσίας – η Γεωργία στο παρελθόν, στην Ουκρανία εδώ και 9 μήνες.
  • Στην ανακοίνωση ως οφείλει το ΝΑΤΟ καταδικάζει την τρομοκρατία και δηλώνει αλληλεγγύη στην Τουρκία για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός της, αλλά δεν υιοθετεί τους ισχυρισμούς περί απειλών εναντίον της από το έδαφος της Συρίας.

Και επειδή η Αγκυρα συνεχίζει τον εκβιασμό του ΝΑΤΟ και καθυστερεί την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο γενικός γραμματέας διαμήνυσε ότι και στις δύο χώρες υπάρχει και το κράτος δικαίου και με βάση αυτό θα κριθεί ποιοι Κούρδοι και γκιουλενιστές θα εκδοθούν στην Τουκρία.

Πηγή: ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος