Σύνοδος Πράγας: Σε αναζήτηση κοινής προσέγγισης στην ενεργειακή κρίση οι 27

Στη Σύνοδο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα στην Πράγα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου η ΕΕ θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της για την ενεργειακή κρίση.

Σε μία επίδειξη ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έφθασαν μαζί στο κάστρο της πρωτεύουσας της Τσεχίας, με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε κατά πόδας. Αλλά η εικόνα δεν φτάνει για να κρύψει την πρόσφατη ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για τα ενεργειακά θέματα.

(AP Photo/Darko Bandic)

Οι τρεις ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν εντός του πρωινού με τους ευρωπαίους ομολόγους τους τα νέα μέτρα που προτείνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ευρωπαϊκή οικονομία εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων και πλήττεται όσο καμία άλλη από τις διακοπές στην τροφοδοσία επιβάλλει η Μόσχα.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πασχίζει και πάλι να βρει κοινό βηματισμό, λόγω των τεράστιων διαφορών μεταξύ των χωρών που επενδύουν στην πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία, εκείνων που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Γερμανία και εκείνων που συνδέονται ιστορικά με τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες στην κεντρική Ευρώπη.

(AP Photo/Petr David Josek)

«Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό για να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς, προειδοποιώντας για τις απόπειρες μεμονωμένων κινήσεων, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ του Βερολίνου για την προστασία της γερμανικής οικονομίας.

«Δείξτε αλληλεγγύη! Στις δύσκολες στιγμές πρέπει να υπάρχει συμφωνία για κοινά μέτρα και όχι γι’ αυτά που βολεύουν περισσότερο μία χώρα», δήλωσε, απευθυνόμενος στους Γερμανούς , και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι «επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας» θα συζητηθεί. «Το θέμα είναι με ποιον τρόπο και για ποιες προμήθειες», πρόσθεσε.

(AP Photo/Petr David Josek)

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα οδήγησαν σε αναδίπλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σε πρώτη φάση προωθεί πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Η εισήγηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, συνολικά, είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να γίνει αναπροσαρμογή τιμής στην ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αν και προσωρινή λύση, είναι ένα σημαντικό βήμα κοινής προσέγγισης.

«Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μια δραστική παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου» δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Όλοι πια αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ισχυριζόταν εδώ και αρκετούς μήνες: ότι η αγορά του φυσικού αερίου πρακτικά δεν λειτουργεί, ότι χρειάζεται μια δραστική παρέμβαση για να μειώσουμε το κόστος του φυσικού αερίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμώ ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πια σε αυτή την κατεύθυνση και θα αναμένουμε τις οριστικές της προτάσεις για λήψη αποφάσεων, στο δικό μας επίπεδο, σε λίγες εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες».

Χθες κατατέθηκε νέα τεχνική πρόταση από Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία, για τη θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» -όπως ονομάζεται- για το φυσικό αέριο, με στόχο τη μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Άλλο σημείο σύγκρουσης: η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που τιμωρεί τους καταναλωτές με αυξημένες τιμές που διαμορφώνονται με βάση τιμή του φυσικού αερίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, πριν από την αναδιάρθρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που ζητά το Παρίσι.
Καμία μεγάλη ανακοίνωση δεν αναμένεται για σήμερα, καθώς η άτυπη σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο την προετοιμασία των αποφάσεων που θα ληφθούν στην προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Οι Ευρωπαίοι πρέπει επίσης να λύσουν το θέμα της απροθυμίας των προμηθευτών.
Είκοσι τρεις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσαν την Τετάρτη δραστική μείωση της παραγωγής τους με στόχο την συγκράτηση των τιμών, ένα δώρο προς την Μόσχα και ένα χαστούκι για την Δύση.

Η εξέλιξη υπογραμμίζει την δυσκολία που έχουν οι αγοραστές να επιβάλουν τις τιμές τους στους προμηθευτές, ακόμη και αν είναι «φίλοι».

Η πρόεδρος της Κομισιόν προτείνει επίσης την ανάπτυξη από κοινού αγοράς φυσικού αερίου, αλλά και την αύξηση του πακέτου των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που έχει ήδη εγκριθεί για την ανάπτυξη των υποδομών που απαιτούνται για την απεξάρτηση από την Μόσχα, την ώρα που ορισμένες χώρες ζητούν νέα αμοιβαιοποιημένη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές ενώσεις σήμαναν στο τέλος του Σεπτεμβρίου συναγερμό για άμεσο κίνδυνο επιβίωσης χιλιάδων επιχειρήσεων.

Μέχρι στιγμής, οι 27 έχουν συμφωνήσει για την παρακράτηση μέρους των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των καταναλωτών, καθώς και για την επιβολή από κοινού περιορισμών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επαναδιατυπώσουν σήμερα την συνέχιση της υποστήριξής τους προς την Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες το βράδυ ότι μπορεί να ανακοινώσει νέες αποστολές όπλων προς το Κίεβο, κυρίως συστημάτων πυροβολικού Caesar.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ