Σύνοδος Κορυφής: «Θα εργαστούμε μέχρι να έχουμε ένα πλήρως αποδεκτό κείμενο»

«Θα εργαστούμε μέχρι να έχουμε ένα πλήρως αποδεκτό κείμενο», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος αργά το βράδυ της Πέμπτης, με φόντο τις διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε το δείπνο, με τη συζήτηση να εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ενέργεια και την οικονομία.

«Μάχη» Κορυφής για το ενεργειακό – Τα μεγάλα αγκάθια και το ρήγμα στον γαλλογερμανικό άξονα

Κοινή θέση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναζητούν οι 27 στις Βρυξέλλες, εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, με δεδομένη τη στάση της Γερμανίας. Το Βερολίνο σε προηγούμενες συνόδους είχε εμποδίσει την εξεύρεση λύσης, ενώ και η Κομισιόν κατηγορείται για καθυστέρηση και έλλειψη αποφασιστικότητας στη λήψη μέτρων. «Είναι ώρα να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις και να επιβάλλουμε πλαφόν στην τιμή του αερίου» δήλωσε προσερχόμενος ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι 27 ηγέτες της Ένωσης συναντώνται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες αναζητώντας κοινές λύσεις στην ενεργειακή κρίση. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η επιβολή ή μη πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και οι τρόποι με τους οποίους αυτό μπορεί να γίνει πράξη.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανέφερε: «Έχουμε τα εργαλεία, έχουμε τα μέτρα. Είναι εφικτό να δράσουμε για την μείωση των τιμών, για τη μείωση της κατανάλωσης και για να εγγυηθούμε κατά το δυνατόν την εφοδιαστική ασφάλεια. Είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε σήμερα ή αύριο ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε από κοινού».

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα τάσσονται υπέρ του πλαφόν σε αντίθεση με την Ολλανδία, τη Δανία και κυρίως τη Γερμανία που ανησυχεί ότι οι παραγωγοί θα στραφούν σε άλλες αγορές. Η διαφωνία του Βερολίνου δημιουργεί εντάσεις και στο γαλλογερμανικό άξονα.

«Θεωρώ ότι δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία ούτε για την Ευρώπη ν’ απομονώνεται το Βερολίνο. Είναι επομένως σημαντικό να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ομοφωνία πάνω σε προτάσεις που τυγχάνουν ευρείας συναίνεσης» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Από την μεριά του ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι: «Κανένας δεν επιζητά να μείνει χωρίς καθόλου αέριο, επομένως πρέπει τώρα να συζητήσουμε για να βρούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές και να έχουμε επαρκή εφοδιασμό για όλους στην Ευρώπη».

Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των διαφορών, Μακρόν και Σολτς είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου κατά την οποία συμφώνησαν τουλάχιστον ότι οι τιμές της ενέργειας πρέπει να μειωθούν. Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία συμφώνησαν εξάλλου να αντικαταστήσουν τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου Midcat με έναν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου και υδρογόνου, ή αλλιώς «πράσινο διάδρομο» που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία.

«Ήρθε η ώρα για τολμηρές αποφάσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας την πρόταση της Ελλάδας για πλαφόν στο φυσικό αέριο και επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί η εύλογη -όπως τη χαρακτήρισε- ανησυχία των κρατών που φοβούνται για την εφοδιαστική ασφάλεια. Οι 27 ηγέτες αναγνωρίζουν τη ανάγκη κοινής δράσης. Όμως τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και ο χρόνος πιέζει.

Αρνείται το πλαφόν η Γερμανία – Γενικό πλαφόν θέλει η Ιταλία

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Ειρήνη Ζαρκαδούλα, από τη μία το Βερολίνο είναι αρνητικό σε ένα πλαφόν και από την άλλη η Ρώμη με τον Ντράγκι να πιέζει ώστε να υπάρξει ένα γενικό πλαφόν. Ο Σολτς, αν και δήλωσε προσερχόμενος ότι έχει την διάθεση να βρεθεί μια λύση προς όφελος των πολιτών, δεν φαίνεται να κάνει βήματα πίσω αλλά υπάρχει η ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή. 

Ακόμα δεν έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις και της Ολλανδίας.

Παρέμβαση Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την ενέργεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία.

«Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακτά τον έλεγχο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Υπογράμμισε ότι η διαρροή και μόνο του σχεδίου για παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου (πλαφόν) στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας αποτέλεσε μήνυμα προς την αγορά που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές.

«Οι αγορές βλέπουν την αποφασιστικότητά μας. Αν δεν στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και την εντολή στην Επιτροπή να προχωρήσει στη δέσμη προτάσεων, οι αγορές θα αντιδράσουν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε», τόνισε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, μπαίνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο χαρακτήρισε «κρίσιμο», δήλωσε πως «έχει έρθει πια η ώρα να πάρουμε ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος που απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Στο μήνυμά του επανέλαβε τη δέσμευση για τη στήριξη της κοινωνίας.

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος 

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου 

ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος