Σύνοδος Κορυφής: Δύσκολη αλλά πιθανή μία κοινή απόφαση στο ενεργειακό – Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία

Ώρα αποφάσεων για τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, καθώς αναζητείται συναινετική λύση στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

Δύσκολη αλλά πιθανή μία κοινή απόφαση

Το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του, με τον Καγκελάριο, Σολτς να δηλώνει κατά την άφιξή του ότι «η σωστή συζήτηση είναι να βρούμε πώς θα ρίξουμε τις τιμές και θα έχουμε αρκετές προμήθειες για όλους στην Ευρώπη».

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, τα συμπεράσματα, έτσι όπως είναι διατυπωμένα, δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία παρά τις αντιρρήσεις και τις διαμάχες που υπάρχουν, καθώς η Γερμανία εμμένει σε κάποιες διαφωνίες. Έγιναν αλλαγές στο προσχέδιο, ειδικά σε κάποια φρασεολογία, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί και το Βερολίνο εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις σε σχέση με το πλαφόν.

Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος, η απομόνωση της Γερμανίας δεν ευνοεί ούτε την ίδια ούτε την Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν Ευρωπαίοι που λένε ότι για πρώτη φορά πρέπει η Γερμανία να δείξει αλληλεγγύη, κάτι το οποίο δεν συμμερίζεται ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος προσερχόμενος είπε ότι έχουμε δείξει αλληλεγγύη και στο παρελθόν σε παρελθούσες κρίσεις. Αναφέρθηκε στον κορονοϊό, στους μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε να βοηθηθούν οι Ευρωπαίοι, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση. Πριν από λίγο ξεκίνησε η Σύνοδος κι έτσι όπως είναι διατυπωμένα τα συμπεράσματα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία, κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολο, φαίνεται όμως ότι έχουν γίνει βήματα.

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα 

«Είναι η ώρα να πάρουμε τις τολμηρές αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο των 27. Ζήτησε εκ νέου να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και ιδίως τους πιο ευάλωτους για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί το δύσκολο χειμώνα.

Σαρλ Μισέλ: Είναι πολύ σημαντικό να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε μαζί

Τη σημασία του να σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα της αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Έχουμε εργαλεία, έχουμε μέτρα για να μειώσουμε τις τιμές, να μειώσουμε την κατανάλωση και για να διασφαλίσουμε όσο περισσότερο γίνεται την ασφάλεια των προμηθειών» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «οι προτάσεις είναι στο τραπέζι Τα συμπεράσματα έχουν μια καλή ισορροπία για να βρεθεί μια συμφωνία σήμερα. Πιθανόν να είναι δύσκολο, αλλά είναι πολύ σημαντικό σήμερα ή αύριο να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε μαζί για έναν θετικό αντίκτυπο. Είναι θεμελιώδες για να νοικοκυριά μας, τις οικογένειές μας, τις επιχειρήσεις στην ΕΕ».

Μακρόν: Η απομόνωση της Γερμανίας δεν ευνοεί ούτε την ίδια, ούτε την Ευρώπη

Σύνοδος Κορυφής: Δύσκολη αλλά πιθανή μία κοινή απόφαση στο ενεργειακό – Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία
(AP Photo/Olivier Matthys)

«Η απομόνωση της Γερμανίας δεν ευνοεί ούτε την ίδια, ούτε την Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της απέναντι στην ενεργειακή κρίση, κάτι για το οποίο δεν έχει αμφιβολία. Σημείωσε ότι σήμερα θα συνεργαστεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς γιατί «δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη η απομόνωση της Γερμανίας». Όπως είπε ο στόχος είναι να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, με πολλαπλά εργαλεία, που βρίσκονται στις προτάσεις της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στο μηχανισμό που ήδη εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία και στις κοινές αγορές φυσικού αερίου.

«Είναι ένα σύνολο μέτρων που έχει στόχο να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και να αποτρέψουμε την κερδοσκοπία», τόνισε. Υπογράμμισε, όμως, ότι παράλληλα χρειάζεται «περισσότερη δημοσιονομική αλληλεγγύη», μέσω ενός μηχανισμού εγγυήσεων ή δανείων. «Θα δούμε τί θα βγει από αυτή τη συζήτηση», είπε με νόημα ο Γάλλος Πρόεδρος.

Εξάλλου, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου που θα συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με τη Γαλλία, μέσα από έναν «πράσινο ενεργειακό διάδρομο» από τη Βαρκελώνη ως τη Μασσαλία. Όπως είπε το Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο αυτό, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος