Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Στο τραπέζι οικονομική σταθερότητα, ψηφιακό ευρώ και αμυντικές δαπάνες – Συμφωνήθηκε η συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία

Σύνοψη
  • Αυτή την ώρα, οι ηγέτες παρουσία και της προέδρους της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συζητούν για την οικονομική σταθερότητα, ψηφιακό ευρώ, ανταγωνιστικότητα, και οι αμυντικές δαπάνες
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την επανένωση της Κύπρου

Οι επόμενες ενέργειες για τη θωράκιση της Ευρώπης, στον απόηχο της παρουσίασης της Λευκής Βίβλου για την Άμυνα από την Κομισιόν, βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Κατά την άφιξή του ο πρωθυπουργός, τόνισε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τόσο στα θέματα ενίσχυσης της άμυνας της ΕΕ όσο και στα θέματα του μεταναστευτικού, περιλαμβάνονται πάγιες ελληνικές θέσεις που δικαιώνονται. Κάνοντας ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό, διεμήνυσε ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα μας παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφεται στη χώρα από την οποία ήρθε.

Ολοκληρώθηκαν δυο βασικές ενότητες της Συνόδου

Ολοκληρώθηκαν δυο βασικές ενότητες της Συνόδου. Πρώτα η Ουκρανία, οι ηγέτες είχαν τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. Υπήρξε κοινή άποψη ότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται πραγματικές διαπραγματεύσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τη Νορβηγία όπου βρίσκεται σήμερα, ενημέρωσε τους ευρωπαίους ηγέτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, για τις τελευταίες εξελίξεις επί του εδάφους και τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις. Σύμφωνα ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Ζελένσκι ενημέρωσε και για τις τελευταίες επαφές του με την αμερικανική κυβέρνηση και τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς και για τα επόμενα βήματα προς μια «επαληθεύσιμη» κατάπαυση του πυρός και προς τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Στα συμπεράσματα που υπογράφουν οι 26, καθώς η Ουγγαρία δεν αλλάζει στάση, συμφωνήθηκε η πολιτική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Δεύτερο ζήτημα το γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκουτέρες, πολυμέρεια και Μέση Ανατολή.

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο η ενημέρωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για την άτυπη συνάντηση στη Γενεύη για το Κυπριακό στους ηγέτες, παρουσία Γκουτέρες.

Αυτή την ώρα, οι ηγέτες παρουσία και της προέδρους της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συζητούν για την οικονομική σταθερότητα, ψηφιακό ευρώ, ανταγωνιστικότητα και οι αμυντικές δαπάνες. Θα τεθούν ερωτήματα και παρατηρήσεις από τα κράτη μέλη ως προς τον τρόπο επένδυσης και τις συνεργασίες, ενώ τέλος θα συζητήσουν και το μεταναστευτικό, με τους εταίρους σύμφωνα με αξιωματούχου να συμφωνούν ως προς το ζήτημα των επιστροφών.

Κυρ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο: Λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συζήτηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του για το Κυπριακό και για τη συνέχιση των άτυπων συζητήσεων με τη διευρυμένη συνάντηση που συγκάλεσε στις 17 και 18 Μαρτίου στη Γενεύη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την επανένωση της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανησυχία της Ελλάδας για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε βάρος χριστιανών και άλλων κοινοτήτων στη Συρία και επανέλαβε ότι η όποια άρση περιοριστικών μέτρων από την πλευρά της Ευρώπης πρέπει να είναι προσεκτική, σταδιακή και αναστρέψιμη και να διασφαλίζει ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Όποιος εισέρχεται παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο θα πρέπει να επιστρέφεται στη χώρα προέλευσης

Στην ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενσωμάτωση ελληνικών θέσεων στις πολιτικές της ΕΕ για την άμυνα και το μεταναστευτικό αλλά για τα αποτελέσματα της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

«Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινάει σε λίγο έχει στην ημερήσια διάταξή της μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για την Ευρωπαϊκή μας Ένωση. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω χαιρετίζοντας το γεγονός ότι σήμερα το μεσημέρι θα παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης. Η Κύπρος και η Ελλάδα αγωνιστήκαμε και πετύχαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη διαδικασία των συζητήσεων για την επανένωση του νησιού στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του και θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας επέλεξε να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο, έτσι ώστε αυτή η διαδικασία να κρατηθεί ζωντανή, να συνεχιστεί με συγκεκριμένα παραδοτέα εν όψει της επόμενης συνάντησης, η οποία θα γίνει το καλοκαίρι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Θέλω επίσης να σταθώ ιδιαίτερα στα ζητήματα τα οποία αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα. Να χαιρετίσω την κατάθεση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Λευκής Βίβλου, η οποία συμπεριλαμβάνει πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες θα γίνουν πια πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στη δυνατότητα να δοθεί δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, έτσι ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην άμυνα, αλλά και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση επενδύσεων στην άμυνα, το οποίο θα προωθεί την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και ουσιαστικά θα περιορίζει τις δαπάνες αυτές σε χώρες οι οποίες είτε συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε έχουν συνάψει συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ένωση. Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και μια πάγια θέση της Ελλάδος, η οποία σήμερα δικαιώνεται.

Τέλος, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για τα ζητήματα της μετανάστευσης, όπου και πάλι θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο προτεινόμενος κανονισμός επιστροφών συντάσσεται με τις πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα όχι μόνο στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην γρήγορη διαδικασία επιστροφής όσων δεν έχουν λάβει άσυλο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα κράτη από τα οποία προέρχονται.

Εξ ου και αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το νέο κατάλογο των ασφαλών χωρών προέλευσης, έτσι ώστε και η χώρα μας να μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση και η σαφής οδηγία που έχω δώσει στην καινούργια ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης ακριβώς κινείται στη λογική ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα μας παράνομα και δεν έχει λάβει άσυλο, δεν τυγχάνει δηλαδή διεθνούς προστασίας, θα πρέπει να επιστρέφεται στην χώρα από την οποία ήρθε. Και είναι πολύ σημαντικό πια να έχουμε και ευρωπαϊκά κανονιστικά εργαλεία, τα οποία θα μας διευκολύνουν να υλοποιήσουμε αυτή την πολιτική».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤNews

Αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος

Ανταπόκριση: Έλενα Αποστολίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος