Σύνοδος ΕΕ για μετάλλαξη Δ – Ανησυχία και επαγρύπνηση για ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις

Η παραλλαγή Δέλτα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, καθίσταται η κυρίαρχη εκδοχή του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς θεωρείται πιο μεταδοτική.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός, ιδίως μετά την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η παραλλαγή B.1.617 έχει μεταλλάξεις που αυξάνουν τη μετάδοση και που μπορεί επίσης να την καταστήσουν ανθεκτική σε αντισώματα που έχουν αναπτυχθεί μέσω εμβολιασμού ή φυσικής μόλυνσης.

Το ζήτημα απασχόλησε εντόνως τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους “27” που διατύπωσαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση σχετικά με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού.

Παράλληλα υπενθύμισαν τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ και για τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ΕΕ, τα οποία να διευκολύνουν τις ασφαλείς διασυνοριακές μετακινήσεις. “Τα κράτη μέλη θα τα εφαρμόσουν με τρόπο που θα διασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας” σημειώνουν.

Έκκληση στους ανεμβολίαστους έκανε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός:
“Θέλω να επαναλάβω ένα μήνυμα πάρα πολύ απλό το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος Αμερικανός ο κ. Φάουτσι. Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά, τόσο καθαρά», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κρούσματα και στη χώρα μας

Η χώρα μας επίσης κατέγραψε το στέλεχος Δ, το οποίο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε Αττική, Κόρινθο, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και κυρίως στην Κρήτη, όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 19 κρούσματα στο Ηράκλειο, είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, 50% ή 60% περισσότερο από το αρχικό. Στην Αγγλία έχει καταλάβει το 30% της συνολικής πίτας των κρουσμάτων, ενώ στη Ρωσία υπολογίζεται ότι αγγίζει το 90%. Μεγάλη έξαρση υπάρχει και στην Πορτογαλία και φυσικά στην Ινδία από όπου ξεκίνησε. “Είναι πολύ επικίνδυνο στέλεχος“, τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, “και δίνει διπλάσιο αριθμό νοσηλειών από το αρχικό”.

Εν τω μεταξύ, από ανάλυση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE), όπου η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο διαδεδομένη, διαπιστώθηκε πως τόσο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όσο και εκείνο της AstraZeneca προσφέρουν πάνω από 90% προστασία από το ενδεχόμενο της νοσηλείας εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος