Συνελήφθη ο άνδρας που χαστούκισε τον Μακρόν σε περιοδεία – Τι φώναζε την επίμαχη στιγμή (video)

Το απίστευτο περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια περιοδείας του Εμμανουέλ Μακρόν στο Τεν λ’ Ερμιτάζ.

Άνδρας πλησίασε τον Γάλλο πρόεδρο, αρχικά τον χαιρέτησε, ωστόσο το απώτερο κίνητρό του ήταν να του δώσει ένα γέρο χαστούκι.

Δύο από τους άνδρες της ασφάλειάς του ακινητοποίησαν τον νεαρό άνδρα, την ώρα που ένας τρίτος απομάκρυνε τον Γάλλο πρόεδρο. Η Αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

«Καταδίκαζω απερίφραστα την απαράδεκτη φυσική επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας» έγραψε με μήνυμά της στο Twitter η Μαριν Λε Πεν, ενώ ολόκληρη η πολιτική τάξη το καταδίκασε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας που χαστούκισε τον Μακρόν φέρεται να αναφωνεί “Montjoie Saint-Denis!”, μια πολεμική ιαχή των βασιλικών και των ακροδεξιών, προερχόμενη από τον 11ο αιώνα. Μετά δε, φέρεται να λέει: “A bas la Macronie!” που σημαίνει: «Κάτω η “Μακρονία”, το καθεστώς Μακρόν».

Το Προεδρικό Μέγαρο κάνει λόγο για «απόπειρα» να τον χαστουκίσουν γιατί ο ίδιος ο Μακρόν και ένας σωματοφύλακας τον πρόλαβαν.

Σημειώνεται ότι, λίγες ώρες πριν, το πρωί, σε κοντινή πόλη – την Βαλένς, πραγματοποιήθηκε μια μικρή διαδήλωση, την οποία διέλυσε η Αστυνομία.

Ομόφωνη καταδίκη

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, αρχής γενομένης από εκείνη του πρωθυπουργού της χώρας Ζαν Καστέξ, που μίλησε για προσβολή στη δημοκρατία.

«Η πολιτική δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση η βία, η λεκτική επίθεση και ακόμα λιγότερο η σωματική επίθεση. Απευθύνω έκκληση για δημοκρατική έγερση, μας αφορά όλους, διακυβεύονται τα θεμέλια της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Καστέξ ενώπιον βουλευτών.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν, που παρουσιάζεται ως η «βασική αντίπαλος» του Μακρόν, κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια και βαθιά καταδικαστέα σε μια δημοκρατία», ενώ ο δεξιός υποψήφιος στις εκλογές Ξαβιέ Μπερτράν καταδίκασε μια «απαράδεκτη ενέργεια».

Ο αρχηγός της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, το κόμμα του οποίου στοχοθετήθηκε προσφάτως από ένα βίντεο ενός ακροδεξιού youtubeur, δήλωσε στο Twitter «αλληλέγγυος με τον πρόεδρο».

Ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτιμά πως μια τέτοια επίθεση αποτελεί «ανυπόφορο και απαράδεκτο πλήγμα» στους θεσμούς και ο βουλευτής των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό δήλωσε πως «το να επιτίθεται κανείς σωματικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι σαν να επιτίθεται εναντίον της Γαλλίας».

Πηγή: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος