Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία: Προς οριστική παραίτηση ο Μάριο Ντράγκι εν μέσω οικονομικής τρικυμίας;

Ύστερα από μια παύση ανακούφισης για την μη αποδεχθείσα παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από τον ΠτΔ Ματαρέλα, τα ιταλικά ΜΜΕ δημοσιεύουν σήμερα τα παρασκήνια των συναντήσεων μεταξύ του Ντράγκι και του Ιταλού ΠτΔ.

Τα παρασκήνια έχουν ως επίκεντρο «μια τεταμένη, ενίοτε σκληρή συζήτηση» μεταξύ του Ματαρέλα και του Ντράγκι να προσπαθεί να καθυστερήσει την απόφαση του πρωθυπουργού.

Από αυτά τα δημοσιεύματα λοιπόν προκύπτει πως ένας αμετάπειστος Μάριο Ντράγκι την επόμενη Τετάρτη 20 Ιουλίου μάλλον τελικά θα προχωρήσει προς την οριστική παραίτησή του με ομιλία στο Κοινοβούλιο αντί να προβεί σε διερευνητική εντολή για μια πλειοψηφία.

Σημειώνεται πως από χθες υπάρχει έντονη πολιτική και διαβουλευτική δραστηριότητα στη Ρώμη. Το γεγονός πως παραμένουν πέντε μέρες πριν την ομιλία που τροφοδοτεί τις ελπίδες όσων συνεχίζουν να θέλουν να σώσουν την κατάσταση, και όπως μας διδάσκει η πολιτική ιστορία της Ιταλίας, υπάρχει πάντα χώρος για μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις.

Όπως είναι αναμενόμενο, ο πολιτικός σεισμός στην Ιταλία έχει και άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, όπου και επικρατεί μεγάλη νευρικότητα. Σήμερα το πρωί το spread της Ιταλίας έναντι του Γερμανικού ομολόγου ανέβηκε στις 225 μονάδες, ενώ χθες τα 10ετή ομόλογα έφτασαν τα 3.24%. Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου στο -4% χθες πριν κλείσει, ενώ τώρα ανέβηκε σχεδόν στο 1% σε όλους τους δείκτες. Σημειωτέον, οι τράπεζες είναι αυτές που αναφέρονται υπό πίεση στο γενικό δείκτη του Μιλάνου.

Γενικότερα, το ευρώ παραμένει στην ισοτιμία με το δολάριο, με ελάχιστες διακυμάνσεις και στα χαμηλότερα επίπεδα της 20ετίας, και το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο κατά 0,6% στα 96,35 δολάρια ανά βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κατά 1% στα 100,09 δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω οικονομικών και περιβαλλοντολογικών προκλήσεων, όπως την μεγάλη εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο και την πρωτοφανή φετινή ξηρασία, αλλά και με μεγάλη ανάγκη μέτρων κοινωνικής ανακούφισης, τα οποία μέχρι στιγμής ξεπέρασαν τα 33 δις ευρώ δια χειρός της απερχόμενης Κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Ανταπόκριση από Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος