Συνάντηση των βασιλιάδων Χουάν Κάρλος και Φελίπε μετά από δύο χρόνια – Διχάζεται η ισπανική κοινωνία

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Από τις 11 το πρωί ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος επισκέπτεται το παλάτι της Θαρθουέλα όπου συναντάται με τον γιό του και νυν βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε. Την ίδια ώρα τουλάχιστον 300 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία διαδήλωναν στο κέντρο της Μαδρίτης κατά της επίσκεψης του πρώην μονάρχη.

Στα πολιτικά κόμματα υπάρχει διχασμός ενώ αποτελεί το βασικό θέμα στο σύνολο του ισπανικού Τύπου. Μόνο στο Sanxenxo της Γαλικίας όπου βρισκόταν από την περασμένη Πέμπτη τουλάχιστον 200 δημοσιογράφοι είχαν διαπιστευθεί για να καλύψουν την επίσκεψή του.

Αν το παλάτι επιθυμούσε απόλυτη διακριτικότητα με την επίσκεψη αυτή που πραγματοποιείται σχεδόν δύο χρόνια μετά από τον Αύγουστο του 2020 που ο πρώην μονάρχης αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ισπανία, τότε έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Ο βασιλιάς Φελίπε αντιμετωπίζει μία από τις δυσκολότερες συναντήσεις της βασιλείας του. Εδώ και καιρό έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κληρονομιά που προέρχεται από τον πατέρα του και δεν έχει αποκτηθεί νόμιμα.

Επιπλέον ο νυν βασιλιάς Φελίπε ακολουθεί τον κώδικα ηθικής και νομιμότητας που ο ίδιος επιβάλει, αρχής γενομένης από την δημοσιοποίηση όλων των περιουσιακών του στοιχείων και το “πόθεν έσχες” του παρότι δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Όμως η επιθυμία του να διαχωρίσει την θέση του από τον πατέρα του είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Η αρχειοθέτηση τριών εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων του πρώην βασιλιά για τις οποίες δεν συνιστώνται αδικήματα καθώς ή έχουν παραγραφεί ή δεδομένης της ασυλίας που του παρέχει το Σύνταγμα ως πρώην αρχηγού κράτους, δεν επιτρέπεται η διερεύνησή τους, του δίνουν το δικαίωμα να επισκέπτεται την Ισπανία, όποτε και αν το επιθυμεί. Είναι γεγονός όμως ότι έχει επιλέξει να είναι μόνιμος κάτοικος Άμπου Ντάμπι τα τελευταία δύο χρόνια.

Το παλάτι επιθυμούσε η επίσκεψη του Χουάν Κάρλος να ήταν λιτή και διακριτική και όχι τηλεοπτικό σώου, λέει ο τύπος ενώ τονίζεται η καχυποψία και η ψυχρότητα που υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Πηγές του παλατιού μιλούν για «μια οικογενειακή ιδιωτική συνάντηση», για την οποία δεν έχει ανακοινωθεί καμία κάλυψη. Ούτε καν γίνεται αναφορά για το ποιοι θα παραστούν στη συνάντηση.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρώην βασιλιάς θα επιστρέψει στο Άμπου Ντάμπι με το ίδιο ιδιωτικό αεροπλάνο (ένα Gulfstream G-450 από μια εταιρεία επιχειρηματικών πτήσεων από την Αγκόλα) που τον έφερε στην Ισπανία. Στο μεταξύ η επίσκεψη του επίτιμου βασιλιά έχει επιδεινώσει τον διχασμό μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Κι ενώ ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι «ο επίτιμος βασιλιάς θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις», ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει νόημα να αμφισβητείται ότι «ένας πολίτης που δεν έχει εκκρεμή υπόθεση (με τη Δικαιοσύνη) και ήταν βασιλιάς της Ισπανίας για δεκαετίες επισκέπτεται τη χώρα του». Όσοι το κάνουν, πρόσθεσε, σκοπεύουν απλώς «να αμφισβητήσουν τον αρχηγό του κράτους και το Σύνταγμα».

Αντίθετα, η Ione Belarra, υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Γενική Γραμματέας των Podemos, χαρακτήρισε αυτό που συνέβη αυτές τις μέρες ως «ταπείνωση για τη δημοκρατία».

«Το θεμελιώδες πρόβλημα δεν είναι ο επίτιμος βασιλιάς και οι διεφθαρμένες επιχειρήσεις του, το πρόβλημα είναι ότι όποιος κατέχει αξιώματα μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα όσες φορές θέλει», πρόσθεσε. Η κυβερνητική εκπρόσωπος πάντως ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «ο επίτιμος βασιλιάς έχασε μία μοναδική ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη».

Ο επίτιμος βασιλιάς αναμένεται ότι θα επιστρέψει εκ νέου στο Sanxenxo της Γαλικίας για το παγκόσμιο κύπελλο ιστιοπλοΐας κατηγορίας 6mR που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 18 Ιουνίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος