Συνάντηση Σολτς – Μακρόν: Προσπάθειες για αναθέρμανση της γαλλο-γερμανικής «ατμομηχανής»

Array

«Το μέλλον, όπως συνέβαινε και με το παρελθόν, βασίζεται στη συνεργασία Γερμανίας – Γαλλίας ως ατμομηχανή μιας ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς ολοκληρώνοντας τις συνομιλίες του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Ο Γερμανός καγκελάριος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τον «γαλλογερμανικό κινητήρα» «μηχανή συμβιβασμού» που επιτρέπει «να μεταμορφώνονται οι διαμάχες και τα αποκλίνοντα συμφέροντα σε συγκλίνουσα δράση».

Στην ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν αναδείχτηκαν οι διαφωνίες του για το στρατηγικό όραμα καθώς επιδιώκει πιο ισχυρή Ευρώπη μέσα στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Όλαφ Σολτς μια πιο δυνατή Βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, επικαλέσθηκε την ανάγκη «να οικοδομηθεί νέο ενεργειακό μοντέλο» και η «Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ικανή να αναλάβει πλήρως της ευθύνες της ως γεωπολιτική δύναμη, σε ό,τι αφορά την άμυνα και τη διπλωματία».

Με αφορμή τα 60 χρόνια από την Συνθήκη των Ηλυσίων, που έβαλε τις βάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, Παρίσι και Βερολίνο επιχειρούν την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων τους.

Πλαισιωμένοι από 300 Υπουργούς και βουλευτές των δύο χωρών τίμησαν την επέτειο με μία μεγαλειώδη τελετή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι χώρες τους οφείλουν να γίνουν «πρωτοπόροι για την επανίδρυση» της Ευρώπης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε παράλληλα ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία -για όσο χρόνο και όσο εκτεταμένα είναι απαραίτητο. Μαζί, ως Ευρωπαίοι – υπερασπιζόμενοι το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα ειρήνης», δήλωσε ο Σολτς.

Η κοινή ανακοίνωση εστιάστηκε σε θέματα που δεν διχάζουν – Ανταπόκριση: Θωμαίς Παπαϊωάννου

Η συνέντευξη τύπου επιβεβαίωσε οτι Γαλλία και Γερμανία δυσκολεύονται να εμπιστευτούν η μια την άλλη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις διαφορετικές προσωπικότητες Μακρόν-Σολτς

Ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίζεται πιο “ευρωπαίος”, ο Καγκελάριος προτιμάει μια γερμανική προσέγγιση.

Το Ουκρανικό ανέδειξε για ακόμα μιοα φορά την απόκλιση των 2 χωρών. Ο Μακρόν δεν αποκλείει να προμηθευσει με τανκς Leclerc την Ουκρανία. Ο Σουλτς απέφυγε να απαντήσει. Τίποτα δεν άλλαξε σε αυτό το “μέτωπο”.
‘Εμμεσα, ο Μακρόν ακολουθεί την κλασική οικεία συνταγή: Ραντεβού στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Φεβρουάριο.

Η αποτίμηση από το Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

60 χρόνια γαλλο-γερμανική συμφιλίωση με τη Συνθήκη των Ηλυσίων: Για τον οραματιστή Μακρόν έφερε δύο καρδιές σε ένα σώμα, για τον πραγματιστή Σολτς οδήγησε στην ενωμένη Ευρώπη – ανάχωμα υπεράσπισης δημοκρατίας και αξιών.

Προβλήματα υπήρχαν συχνά στα 60 χρόνια που μεσολάβησαν από την υπογραφή της Συνθήκης. Υπάρχουν και σήμερα. Ειδικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές του συνέπειες – ο Μακρόν προειδοποιούσε πρότινος ανοιχτά για τον κίνδυνο απομόνωσης της Γερμανίας.

Το μήνυμα του γερμανού καγκελάριου: Οι ιστορικές σχέσεις Γερμανίας και Γαλλίας είναι σταθερές και ανθεκτικές. Και μάλιστα τόσο σταθερές, ώστε να βρίσκονται συμβιβασμοί, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ενδεχομένως αντίθετες απόψεις, όπως τα ενεργειακά, η άμυνα, η ευρωπαϊκή διεύρυνση. «Μηχανή συμβιβασμών» χαρακτήρισε ο Σολτς την γαλλο-γερμανική ατμομηχανή της Ευρώπης.

Η απουσία σύγκλισης είχε αποτυπωθεί εύγλωττα τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Γάλλος πρόεδρος ακύρωσε την τελευταία στιγμή κοινή τους συνέντευξη Τύπου. Αιτία οι διαφωνίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος