Συνάντηση Ουάλας – Ακάρ στο Λονδίνο: «Ένα ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία είναι αδιανόητο»

«Ένα ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία είναι αδιανόητο», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συναντά τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας σήμερα στο Λονδίνο , σε συνέντευξη του στους Financial Times. «Είμαστε ένα δοκιμασμένο έθνος, ένας δοκιμασμένος στρατός που δεν θα ενεργούσε ποτέ αντίθετα με τις συμμαχίες μας. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Ο Τούρκος υπουργος Άμυνας έφτασε στο Λονδίνο την Κυριακή (15/1) ως επίσημος προσκεκλημένος του Βρετανού ομολόγου του.Οι δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η Τουρκία έχει στρατηγική θέση στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ και φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε μια αεροπορική βάση πέρα ​​από τα σύνορα από τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη περιπολούν στον ουρανό πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα για χάρη του ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση έχει εμποδίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία αναφερεται στην εφημερίδα Financial Times.

Όμως η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Θέλει συγκεκριμένα τη Σουηδία να καταστείλει τις δραστηριότητες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης πολιτοφυλακής που έχει πολεμήσει το τουρκικό κράτος για δεκαετίες. Θέλει επίσης την έκδοση αιτούντων άσυλο που λέει ότι ανήκουν σε ένα ισλαμικό δίκτυο που κατηγορεί για τη βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακριβώς όπως σεβόμαστε την επιθυμία των υποψηφίων να γίνουν μέλη, πρέπει να σέβονται τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια», είπε ο Ακάρ. «Θέλουμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Περιμένουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ολοκληρώσουν το έργο τους και να το λύσουν αυτό».

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Κατζάβελου ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος