Συνάντηση Μέρκελ-Μνέφι στο Βερολίνο: Στο επίκεντρο οι εκλογές στη Λιβύη και η αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων

Η πορεία της Λιβύης προς τη διεξαγωγή των εκλογών το Δεκέμβριο, είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που έχει στο Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μνέφι.

Η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να προετοιμαστούν οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου, ζήτησε την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων, υποσχέθηκε στήριξη στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τη Λιβύη και στο διάστημα μετάβασης από την μία κυβέρνηση στην άλλη.

Στις 24 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη, ωστόσο «η προετοιμασία έχει ακόμα δρόμο, πρέπει να γίνουν πολλά για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές», είπε η Μέρκελ. «Η αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και μονάδων πρέπει να προχωρήσει», τόνισε η Μέρκελ, «το Μέλλον της Λιβύης πρέπει να το εγγυώνται οι λιβυκές δυνάμεις και οι Λίβυοι πολίτες και όχι ξένες επιρροές».

Ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσει και η οικονομική ανασυγκρότηση, «η Λιβύη είναι μία πλούσια χώρα με πολλά αποθέματα πετρελαίου, αλλά αυτός ο πλούτος πρέπει να μοιραστεί στους πολίτες». Πρόκειται για την οικονομική σταθεροποίηση, για τη δραστηριοποίηση ξένων επιχειρήσεων στη Λιβύη, είπε η Μέρκελ, «η Γερμανία είναι πρόθυμη να συνδράμει σ΄αυτήν».

Ο Μοχάμεντ αλ Μνέφι από την πλευρά του μίλησε για άλυτα ακόμη ζητήματα σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών και σημαντικά άλλα θέματα όπως η απόσυρση και αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων από τη χώρα.

«Δεν ξεχνούμε το θετικό ρόλο της Γερμανίας για την πρώτη και δεύτερη Διάσκεψη για τη Λιβύη, από αυτήν τη διαδικασία προέκυψαν τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας στη Λιβύη», είπε ο Μνέφι, «επιτεύχθηκε μία εκεχειρία και δρομολογήθηκε η διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης». Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η προετοιμασία των εκλογών «βάσει των αποφάσεων της Γενεύης και της 2ης Διάσκεψης του Βερολίνου».

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος