Συνάντηση επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Array

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου συναντήθηκε το Σάββατο 24 Ιουλίου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντάς τον πως θα προσπαθήσει να διασφαλίσει τη διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων που βρέθηκαν στο Κίεβο ήταν ο Άνταμ Σμιθ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο, στάθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας παρέχοντας οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρει η δήλωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας. «Θα εξακολουθήσουμε να αναζητούμε τρόπους για να υποστηρίξουμε τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά καθώς συνεχίζουν τη γενναία αντίστασή τους», προστίθεται.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανέφερε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον θα έστελνε άλλα τέσσερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων στην Ουκρανία, ανεβάζοντας σε 16 τον συνολικό αριθμό των HIMARS που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά το Σάββατο σε μεταφορές οπλικών συστημάτων. Ο Σμιθ φέρεται να είπε στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Radio Free Europe/Radio Liberty ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της ήταν έτοιμοι να παραδώσουν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων.

Καταδίκη της ρωσικής πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Οδησσού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, στη νότια Ουκρανία, τονίζοντας ότι «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες» για τη δέσμευση της Ρωσίας να ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτή η επίθεση εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της δέσμευσης της Ρωσίας στη συμφωνία και υπονομεύει το έργο του ΟΗΕ, της Τουρκίας και της Ουκρανίας για τη μεταφορά ζωτικής σημασίας τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι η ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού έδειξε ότι η Μόσχα θα βρει τρόπους για να μην εφαρμοσθεί η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών.

Θάνατοι Αμερικανών στο Ντονμπάς

Δύο Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν πρόσφατα στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN επικαλούμενο εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος, που δεν κατονομάζεται, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα θύματα ή τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η αμερικανική κυβέρνηση επικοινώνησε με τις οικογένειες των θυμάτων και προσέφερε κάθε δυνατή προξενική βοήθεια. «Από σεβασμό προς τις οικογένειες (των θυμάτων) σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, δεν έχουμε τίποτα άλλο να προσθέσουμε», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το CNN.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημά του (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για σχολιασμό.

Ο ρωσικός στρατός εισέβαλε πριν από σχεδόν πέντε μήνες στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να κάνει λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Το Κίεβο και η Δύση τονίζουν ότι η Μόσχα ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο.

Αρκετοί Αμερικανοί έχουν προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσουν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον. Ένας Αμερικανός πολίτης, ο οποίος είχε ενταχθεί στις τάξεις ξένων εθελοντών μαχητών, σκοτώθηκε σε μάχη των περασμένο Μάιο, προσπαθώντας να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αποκρούσουν τους Ρώσους εισβολείς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος