Συμφωνία Ουκρανίας – Πολωνίας για απλοποίηση των ελέγχων στα σύνορά τους

Εν μέσω φημολογίας ζυμώσεων για ειρήνευση με παραχωρήσεις, ο Πολωνός πρόεδρος  επισκέφθηκε το Κίεβο και μίλησε στην Ουκρανική βουλή. Ο Αντρέι Ντούντα και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατέληξαν σε συμφωνία για απλοποίηση των ελέγχων στα σύνορα των χωρών τους, όπως μετέδωσε ηαπεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κάτια Αντωνιάδη. Την ίδια ώρα, οι εχθροπραξίες μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Αντρέι Ντούντα μίλησε στο ουκρανικό κοινοβούλιο την Κυριακή, τονίζοντας ότι «μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της». Ο Αντρέι Ντούντα υποσχέθηκε επίσης να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να γίνει η Ουκρανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πολωνός πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο απλοποίησης των ελέγχων για διέλευση των συνόρων. Για το σκοπό αυτό, οι χώρες θα υιοθετήσουν αντίστοιχη διμερή συμφωνία και αργότερα ενιαία σύνορα υπό όρους μεταξύ των χωρών όταν η Ουκρανία γίνει μέλος της Ε.Ε.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι την Κυριακή ο ουκρανικός και ο πολωνικός λαός αδελφοποιήθηκαν.

Παράλληλα, η πολωνική κυβέρνηση ανέλαβε την οικοδόμηση της Borodianka, με προκάτ κατασκευές, για όσους έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εμποδίζουν τη διαφυγή αμάχων από τη Χερσώνα προς εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, δήλωσε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, κατηγορώντας τη Ρωσία για «τρομοκρατικές τακτικές».

Τα χωριά εκεί βρίσκονται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής κρίσης, σημείωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.

Ο Ζελένσκι, σε μήνυμά του, ανέφερε ότι κάποιοι στα μετόπισθεν πιστεύουν ότι ο πόλεμος τελείωσε και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει οι πολίτες να γίνουν απρόσεκτοι ή να επαναπαυτούν.

Συνολικά 1.873 ουκρανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταστραφεί από τον ρωσικό στρατό από την έναρξη του πολέμου, με τον αριθμό να περιλαμβάνει δημοτικά σχολεία, πανεπιστήμια, νηπιαγωγεία και άλλα ινστιτούτα. Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει 675 οικισμοί.

Αποστολή της ΕΡΤ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος