Συμφωνία με τη Ρωσία έτοιμη να υπογράψει η Ουκρανία για τη μεταφορά 45 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως

Μόσχα, Ανταπόκριση: Αχχιλέας Πατσούκας

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπογράψει ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με την Γκάζπρομ για τη διέλευση από το έδαφός της τουλάχιστον 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας “Operator GTS of Ukraine” Σεργκέι Μακόγκον.

«Όσον αφορά τα περαιτέρω βήματα, προτείνουμε επίμονα, εάν η αμερικανική και η γερμανική πλευρά ενδιαφέρονται, να επεκταθεί η σύμβαση διαμετακόμισης τώρα, χωρίς να περιμένουμε το 2024. Υπάρχει αυτή η πιθανότητα.

Σήμερα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε σύμβαση με την Γκάζπρομ για τα επόμενα 10-15 χρόνια με όγκους διαμετακόμισης τουλάχιστον 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως», ανέφερε σε συνέντευξή  στο τηλεοπτικό κανάλι 1+1, ο Σεργκέι Μακόγκον. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ,Operator GTS of Ukraine”μέχρι στιγμής το Κίεβο δεν έχει λάβει  ακόμη απάντηση από τη ρωσική πλευρά στην πρόταση αυτή.

Διευκρίνισε επίσης  ότι η Ουκρανία θα αναγκαστεί προχωρήσει σε βελτιστοποιήση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (GTS) εάν η Ρωσία σταματήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της μετά το 2024.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την προμήθεια και τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, που υπογράφηκε το 2019, λήγει το 2024. Στο Κίεβο, υποστήριξαν πως επιθυμούν να επεκτείνουν άμεσα την σύμβαση για τη διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και να μην περιμένουν το 2024.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος