Συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ για «ταυτόχρονη απελευθέρωση κρατουμένων»

Array

Χώρα της περιοχής μεσολάβησε ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την «ταυτόχρονη απελευθέρωση κρατουμένων», μετέδωσε το ιρανικό Nournews λίγη ώρα αφού η Τεχεράνη αποφυλάκισε τον ιρανοαμερικανό επιχειρηματία Σιαμάκ Ναμάζι για μία εβδομάδα η οποία μπορεί να είναι ανανεώσιμη.

«Τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγονταν εντατικές διαπραγματεύσεις με την μεσολάβηση χώρας της περιοχής για την απελευθέρωση ιρανών και αμερικανών κρατουμένων», μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Δισεκατομμύρια δολάρια από τους παγωμένους εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ λογαριασμούς του Ιράν θα αποδεσμευθούν σύντομα», προανήγγειλε επίσης το πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Σιαμάκ Ναμάζι, ο οποίος ήταν φυλακισμένος επί επτά χρόνια, ανακοίνωσε ότι ο πελάτης του πήρε άδεια από την περιώνυμη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης για μία εβδομάδα, η οποία μπορεί να ανανεωθεί.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντούγιαριτς ανακοίνωσε ότι ο πατέρας του Σιαμάκ, ο Μπακέρ Ναμάζι, έλαβε άδεια για να εγκαταλείψει το Ιράν για ιατρικούς λόγους.

Ο Μπακέρ Ναμάζι καταδικάστηκε στο Ιράν για «συνεργασία με εχθρική κυβέρνηση» το 2016 σε φυλάκιση 10 ετών. Οι ιρανικές αρχές τον απελευθέρωσαν για λόγους υγείας το 2018 και έκλεισαν την υπόθεσή του το 2020, μετατρέποντας την ποινή του, αλλά απαγορεύοντάς του την έξοδο από την χώρα.

Ο γιος του Σιαμάκ καταδικάστηκε με την ίδια κατηγορία και φυλακίστηκε στην φυλακή Εβίν το 2015. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες αβάσιμες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος