Σχοινάς – Κυριακίδου: Καλύτερα προετοιμασμένη η ΕΕ για ενδεχόμενες υγειονομικές κρίσεις – Προτεραιότητα οι ανάγκες των Ευρωπαίων στην υγεία

Η ΕΕ είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να προβλέψει, να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί σε κάθε σημαντική απειλή για την υγεία τονίζει η Κομισιόν επισημαίνοντας τα βήματα που έγιναν στην πολιτική της ΕΕ για την υγεία.

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας παρουσιάστηκε εν μέσω της πανδημίας ως αναγκαιότητα για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας της ΕΕ και τη συνεισφορά στην κοινωνική ευημερία, τη στρατηγική αυτονομία και τη γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης.

Το όραμα για την Ένωση Υγείας είναι να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη είναι καλύτερα προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε μελλοντικές κρίσεις υγείας από κοινού, υποστηρίζοντας παράλληλα σύγχρονες και καινοτόμες πολιτικές υγείας για όλους τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ συνήλθε για να δώσει μια ολοκληρωμένη αποτελεσματική απάντηση στην μεγαλύτερη απειλή για την υγεία εδώ και έναν  αιώνα – την πανδημία COVID-19. Αντλώντας από την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ΕΕ έχει οικοδομήσει παράλληλα μια ισχυρή και ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας για όλους τους πολίτες της. Η Ένωση Υγείας μας θα συνεχίσει να προωθεί ευρωπαϊκή καινοτομία και ανταγωνιστικότητα στον τομέα της υγείας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών. Η ΕΕ θα συνεχίσει επίσης να είναι ένας ισχυρός παγκόσμιος εταίρος και συνεισφέρων στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η επίτροπος υγείας και ασφάλειας τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε ότι «η ενότητα και η αλληλεγγύη που προέκυψε όταν αντιμετωπίσαμε την πιο δύσκολη κρίση υγείας στη σύγχρονη εποχή οδήγησε στη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωση Υγείας. Κάθε πυλώνας και κάθε δράση της έχει έναν σκοπό: να βάλει τους πολίτες και τους ασθενείς στο επίκεντρο, να προστατεύσει την υγεία τους και να αλλάξουν τη ζωή τους. Δικαίως οι πολίτες μας περίμεναν περισσότερα στον τομέα της υγείας, και το κάνουμε. Έχουμε μετατρέψει το όραμά μας σε πραγματικότητα και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την Ένωση Υγείας για τους πολίτες μας τα επόμενα χρόνια».

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ισχυρότερα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και καλύτερη ανταπόκριση για μελλοντικές κρίσεις. Όπως σημειώνει η Κομισιόν, αυτό οφείλεται σε ένα ισχυρότερο νομικό πλαίσιο για τη συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής ασφάλειας, στους ενισχυμένους υγειονομικούς οργανισμούς της ΕΕ και στη δημιουργία της αρχής ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (ΗΕRA).

Επίσης, η προτεινόμενη φαρμακευτική μεταρρύθμιση της ΕΕ θα δώσει σε επιπλέον 70 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ πρόσβαση σε νέα φάρμακα, διατηρώντας παράλληλα έναν ανταγωνιστικό φαρμακευτικό τομέα στην Ευρώπη. Η μεταρρύθμιση επικεντρώνεται στις ανάγκες των πολιτών της ΕΕ έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση στο φάρμακο που χρειάζονται, όταν το χρειάζονται, όπου κι αν ζουν και όποια κι αν είναι η ασθένειά τους. Παράλληλα, θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα κρίσιμων φαρμάκων με τον καθορισμό μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου ξεκίνησε μια σειρά από σημαντικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της νόσου σε κάθε στάδιο – από την πρόληψη στη διάγνωση και τη θεραπεία καθώς και στη μετακαρκινική φροντίδα. Υποστηρίζεται από 4 δισεκατομμύρια ευρώ με την χρηματοδότηση της ΕΕ να κάνει ήδη τη διαφορά στη ζωή των ασθενών με καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επιπροσθέτως, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη οπουδήποτε στην ΕΕ, χάρη στον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS). Με πλήρη σεβασμό των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ, ο EHDS αξιοποιεί το πλήρες δυναμικό της ψηφιακής μετάβασης και  επιτρέψει την καλύτερη χρήση των δεδομένων για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων.

Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ για την ψυχική υγεία αναγνωρίζει ότι η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική και επηρεάζει άτομα κάθε προέλευσης. Αποτελείται από δράσεις ευρείας εμβέλειας με περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας, τη βελτίωση των υπηρεσιών πρόληψης και υποστήριξης με στόχο την κατάρριψη του στίγματος σε αυτόν τον σημαντικό τομέα.

Οι δότες και οι λήπτες ουσιών ανθρώπινης προέλευσης, όπως το αίμα και τα κύτταρα, θα επωφεληθούν από την ισχυρότερη προστασία βάσει των αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος