Στο κενό ακόμη μια προσπάθεια για εκκένωση της Μαριούπολης – Συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στο εργοστάσιο «Αζοφστάλ»

Στο κενό έπεσε ακόμη μια προσπάθεια από την ουκρανική πλευρά για την εκκένωση της πολύπαθης Μαριούπολης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Μαριούπολης, Πέτρο Αντριουτσένκο, στο Telegram, περίπου 200 κάτοικοι του βιομηχανικού αυτού λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή, όταν το πλήθος αυτό «διαλύθηκε» από τον ρωσικό στρατό. Στη συνέχεια και σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένοι υποχρεώθηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό μια κοινότητα που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων στα βόρεια.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν και πάλι το εργοστάσιο «Αζοφστάλ» την ώρα που δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν νέο ομαδικό τάφο στα περίχωρα της Μαριούπολης.

Μετά τις δηλώσεις Ρώσου στρατηγού για βλέψεις της Μόσχας έως τη Μολδαβία, ο πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποιεί ότι η Ρωσία έχει σκοπό να εισβάλει και σε άλλες χώρες, ενώ το Κισινάου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του στον Ρώσο πρεσβευτή.

Πάρα τις φιλόδοξους στόχους της, πάντως, η Ρωσία δεν έχει σημειώσει μεγάλα εδαφικά κέρδη τις τελευταίες 24 ώρες, όπως αναφέρει η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις σε όλο το ανατολικό μέτωπο με τους Ουκρανούς να συνεχίζουν να αντιστέκονται. Χωρίς τέλος και το σφυροκόπημα στο Χάρκοβο. 

Την ίδια ώρα, η Ρωσία για πρώτη φορά παραδέχεται απώλειες στο ναυάγιο του καταδρομικού Μάσκβα, κάνοντας λόγο για έναν νεκρό ναύτη και 27 αγνοούμενους.

Πέντε νεκροί από πυραυλικό πλήγμα στην Οδησσό 

Υπάρχουν θύματα στην πόλη Οδησσό της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα πυραυλικού πλήγματος στην πόλη-λιμάνι της νότιας Ουκρανίας που σημειώθηκε σήμερα, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος της περιφέρειας Σερχίι Μπρατσούκ, ενώ ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας έκανε λόγο για πέντε νεκρούς και 18 τραυματίες.

Σύμφωνα με τη νότια διοίκηση της αεροπορίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δύο πύραυλοι έπληξαν εγκαταστάσεις του στρατού και δύο κτίρια κατοικιών στην Οδησσό.

Οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατάφεραν να αναχαιτίσουν δύο άλλους πυραύλους που είχαν στόχο την πόλη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η διοίκηση.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιφέρεια του Λουχάνσκ από πλήγματα πυροβολικού

Πλήγματα πυροβολικού στην πόλη Ζολότε που βρίσκεται στην περιφέρεια Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσαν σήμερα τον θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό δύο άλλων, σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνήτη της, Σερχίι Χαϊντάι.

Όλες οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία πόλεις στο Λουχάνσκ δέχονται συνεχώς σήμερα βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις και το σφυροκόπημα εντείνεται, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση ο Χαϊντάι.

Ο ίδιος είπε ότι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν κάποιους οικισμούς για να ανασυγκροτηθούν αλλά ότι η κίνησή αυτή δεν ισοδυναμεί με σημαντικό πλήγμα.

Στο μεταξύ, η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει την πρώτη στρατιωτική μονάδα που θα είναι εξοπλισμένη με τους βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, το αργότερο έως το φθινόπωρο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, πατριάρχης Κύριλλος, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να λήξει γρήγορα ο πόλεμος στην Ουκρανία χωρίς και πάλι να τον καταδικάσει.

Το ένα τρίτο των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας κινδυνεύει να χαθεί αν οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίσουν να παρακωλύουν τις λειτουργίες στις πρόσφατα καταληφθείσες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz.

Πηγές: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα: Η ΕΡΤ στην Ουκρανία – Πέντε νεκροί από πυραυλικό πλήγμα στην Οδησσό

Κίεβο: Με συγκίνηση και προσευχές η πρώτη Ανάσταση – Σιωπηλές οι εκκλησίες τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος