Στο Ην. Βασίλειο ο Τζο Μπάιντεν εν μέσω διαμάχης για τις βόμβες διασποράς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο αργά το βράδυ της Κυριακής ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία και μια επίσκεψη στη Φινλανδία.

Ο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ και τον βασιλιά Κάρολο για πρώτη φορά από τότε που έγινε βασιλιάς.

Η στάση είναι μια διπλωματική χειρονομία προσέγγισης, αλλά συμβαίνει μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν για την αποστολή των αμφιλεγόμενων βομβών διασποράς στην Ουκρανία.

Αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ αντιτίθενται στη χρήση τέτοιων όπλων και ο πρωθυπουργός Σουνάκ έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση της Βρετανίας.

“Λοιπόν, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπογράψει μια σύμβαση που απαγορεύει την παραγωγή ή τη χρήση βομβών διασποράς και αποθαρρύνει τη χρήση τους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το μέρος μας για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία ενάντια στην παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας, αλλά παρέχουμε βαριά κύρια άρματα μάχης και, πιο πρόσφατα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, και ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία », είπε ο Σουνάκ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα, ο πρόεδρος αναμένεται επίσης να εκφράσει ανησυχίες για τις προκλήσεις μετά το Brexit στην ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Όταν όμως μεταβεί στη Λιθουανία, είναι πιθανό να επικριθεί για τις βόμβες διασποράς που θα στείλει στην Ουκρανία. Ένα όπλο που απαγορεύεται από εκατό χώρες λόγω της υψηλής θνησιμότητας που παράγει σε πολίτες, ακόμη και πολλά χρόνια μετά τη χρήση του.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος