Στιβ Γουίτκοφ: Συνομιλίες για την οριστικοποίηση δημιουργίας διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, αναχωρεί για την Ευρώπη προκειμένου να συμμετάσχει σε συνομιλίες σχετικά με την υπό διαπραγμάτευση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επαφές θα επικεντρωθούν επίσης στην οριστικοποίηση της δημιουργίας ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για τη μεταφορά βοήθειας προς τους αμάχους στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ειδικός απεσταλμένος θα μεταβεί εντός της εβδομάδας σε ευρωπαϊκό προορισμό, που δεν αποκαλύφθηκε, για συνομιλίες που θα αφορούν κυρίως τη Γάζα, είπαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδέχεται κατόπιν να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα χθες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Γουίτκοφ βρισκόταν ήδη καθ’ οδόν προς τη Μέση Ανατολή.

Ο απεσταλμένος κάνει το ταξίδι αυτό εμφορούμενος από την «σθεναρή ελπίδα πως θα καταλήξουμε σε νέα κατάπαυση του πυρός καθώς και σε ανθρωπιστικό διάδρομο για τη διανομή βοήθειας», διευθετήσεις στις οποίες «τα δυο μέρη έχουν στην πραγματικότητα συμφωνήσει», όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος Μπρους μιλώντας στον Τύπο.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε για το ταξίδι στην «περιοχή της Γάζας» ούτε για τον «διάδρομο».

Η κ. Μπρους διευκρίνισε πως ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο πριν από το τακτικό μπρίφινγκ των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Έπειτα από 21 και πλέον μήνες πολέμου, ο ΟΗΕ και ΜΚΟ προειδοποιούν πως εξαπλώνεται λιμός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αυτή την εβδομάδα ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως διευρύνει τις επιχειρήσεις του.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, που δεν επιτρέπει να διέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια παρά με το σταγονόμετρο, κατηγορεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη δεινή κατάσταση του πληθυσμού και ότι «κλέβει» τη βοήθεια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος