Οι Εμανουέλ Μακρόν, Φρίντριχ Μερτς και Κιρ Στάρμερ τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρώπης.
Η θέση αυτή αποτυπώθηκε σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες των τεσσάρων ηγετών στη βρετανική πρωτεύουσα.
Η γραμμή του μετώπου ως αφετηρία των διαπραγματεύσεων
Στην κοινή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η σημερινή γραμμή επαφής μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία.
Οι ηγέτες τόνισαν επίσης ότι τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα δεν μπορούν να μεταβάλλονται διά της στρατιωτικής ισχύος, επαναλαμβάνοντας τη θέση των ευρωπαϊκών συμμάχων υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας.
«Η σημερινή γραμμή επαφής πρέπει να χρησιμεύσει ως σημείο εκκίνησης στις διαπραγματεύσεις. Τα διεθνή σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν δια της ισχύος», προσθέτουν οι Εμανουέλ Μακρόν, Φρίντριχ Μερτς και Κιρ Στάρμερ σε κοινή δήλωσή τους με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Στήριξη στις ουκρανικές επιχειρήσεις
Οι τρεις ηγέτες εξήραν τις πρόσφατες επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανακατάληψη εδαφών και στην εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Παράλληλα, καταδίκασαν τις μαζικές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της επανειλημμένης χρήσης των πυραύλων Oreshnik, κάνοντας λόγο για επιθέσεις με βαρύ ανθρώπινο κόστος για τον άμαχο πληθυσμό. Οι τρεις ηγέτες επέκριναν επίσης τις, όπως τις χαρακτήρισαν, επικίνδυνες και ανεύθυνες παραβιάσεις εναέριου χώρου κρατών του ΝΑΤΟ από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στα θύματα του πολέμου.
Προετοιμασία για G7 και ΝΑΤΟ
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εξετάστηκαν οι τρόποι αξιοποίησης των επόμενων διεθνών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων η σύνοδος της G7 στο Εβιάν, η νέα συνάντηση του «Συνασπισμού των Προθύμων» και η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της πίεσης στη ρωσική πολεμική οικονομία, αλλά και αύξησης της στρατιωτικής και αμυντικής βοήθειας προς το Κίεβο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιτάχυνση της παραγωγής αναχαιτιστικών πυραύλων, στην ανάπτυξη αντιβαλλιστικών δυνατοτήτων και συστημάτων πλήγματος μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και στη μακροπρόθεσμη στήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Παράλληλα, συζητήθηκαν τρόποι αξιοποίησης της ουκρανικής εμπειρίας από το πεδίο της μάχης για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και την ανάπτυξη στενότερης αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας με την Ουκρανία.
Πέντε προϋποθέσεις για μια δίκαιη ειρήνη
Οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν ότι η ασφάλεια και η κυριαρχία της Ουκρανίας συνδέονται άρρηκτα με τη συνολική ευρωατλαντική ασφάλεια και καθόρισαν πέντε βασικές αρχές για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία.
Πρώτη προϋπόθεση αποτελεί η άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός, με τους ηγέτες να καλούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συμφωνήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Δεύτερον, η σημερινή γραμμή επαφής θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων, ενώ τα διεθνή σύνορα δεν μπορούν να μεταβληθούν διά της βίας. Παράλληλα, τονίζεται ότι η Ουκρανία διατηρεί το κυριαρχικό δικαίωμα να επιλέγει τις συμμαχίες και τις ρυθμίσεις ασφαλείας της.
Τρίτον, μετά την κατάπαυση του πυρός, το Κίεβο θα πρέπει να λάβει ισχυρές και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της Πολυεθνικής Δύναμης για την Ουκρανία, στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Βερολίνο και το Παρίσι.
Τέταρτον, τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν παγωμένα έως ότου η Μόσχα τερματίσει τον πόλεμο και αποζημιώσει την Ουκρανία για τις καταστροφές που προκλήθηκαν.
Πέμπτον, οι ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές ανησυχίες ασφαλείας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οποιαδήποτε συμφωνία, με ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να απαιτούν τη συναίνεση των αντίστοιχων μελών τους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος