Στην Πολωνία η προεδρία του ΟΑΣΕ από 1η Ιανουαρίου

Την 1η Ιανουαρίου, η Σουηδία θα παραδώσει στην Πολωνία την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Μια διήμερη υπουργική συνάντηση ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη στη Στοκχόλμη – λίγο πριν την ολοκλήρωση της σουηδικής προεδρίας. Κατά τη διάρκεια της θα συναντηθούν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην πρωτεύουσα της Σουηδίας βρίσκεται ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Zbigniew Rau, ο οποίος ήρθε από τη Ρίγα, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. «Η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία για τους υπουργούς Εξωτερικών και άλλους εκπροσώπους των 57 κρατών του ΟΑΣΕ να συζητήσουν κοινές προκλήσεις ασφαλείας, όπως πολιτικές κρίσεις ή ανεπίλυτες συγκρούσεις στην περιοχή», υπογραμμίζεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει το ζήτημα της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Όπως ανακοίνωσε το σουηδικό πρακτορείο TT, πιθανότατα θα συζητηθεί και το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται ανώνυμες πηγές της αμερικανικής διπλωματίας, συνομιλίες μεταξύ πολιτικών θα πραγματοποιηθούν στη Στοκχόλμη. Πριν από αυτό, ο Μπλίνκεν πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρι Κουλέμπα.

«Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός Zbigniew Rau σχεδιάζει να έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και να συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για το επίπεδο της προετοιμασίας της Πολωνίας για την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου του Οργανισμού», ανέφερε το υπουργείο της πολωνικής διπλωματίας.

Επιμέλεια: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος