Στην ατζέντα των «27» το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση

Array

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου. Η απόφαση για την έκτακτη συνεδρίαση έρχεται μετά το ξέσπασμα της γαλλοϊταλικής διπλωματικής κρίσης με αφορμή την υποδοχή πλοίου ΜΚΟ που διασώζει μετανάστες στη θάλασσα.

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο βρίσκεται στην ατζέντα των 27 υπουργών Εσωτερικών που αναζητούν τρόπους καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και κυρίως τον καταμερισμό του βάρους των μεταναστευτικών ροών. Με φόντο και την πρόσφατη διαμάχη Ιταλίας-Γαλλίας για την υποδοχή των διασωθέντων μεταναστών του πλοίου Ocean Viking, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζει ότι στόχος είναι μία κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική και όχι η αντιμετώπιση των κρίσεων κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε πως: «Δε μπορούμε και δεν πρέπει να λειτουργούμε αντιμετωπίζοντας κάθε κρίση, κάθε πλοίο κάθε περιστατικό χωριστά. Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που να βασίζεται στο Δίκαιο της ΕΕ, στις αξίες και τις αρχές μας».

Έμφαση στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής λύσης για τη μεταναστευτική οδό της κεντρικής Μεσογείου έδωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016 γίνεται σεβαστή και από την Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, επισημαίνει: «Λυπάμαι πολύ που πρέπει να πω ότι παρά τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει από το Μάρτιο του 2020, η Τουρκία δε δέχεται την επιστροφή εκείνων που δε δικαιούνται προστασία».

Στο προσεχές διάστημα η Κομισιόν θα παρουσιάσει προτάσεις και για τη μεταναστευτική οδό των δυτικών Βαλκανίων όπου το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι ροές αλλά και τα περιστατικά βίας. Ενδεικτικό παράδειγμα οι συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων μεταναστών τη νύχτα της Πέμπτης στη μεθόριο Ουγγαρίας-Σερβίας με έναν τραυματία. Η σερβική αστυνομία συνέλαβε 600 μετανάστες σε επιχείρηση σε άτυπο καταυλισμό ενώ τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για εμπλοκή διακινητών στις συγκρούσεις.

Εντωμεταξύ ο γερμανικός Τύπος σχολιάζοντας την απόσυρση των άρθρων του Σπίγκελ σχετικά με τον καταγγελλόμενο θάνατο μιας 5χρονης προσφυγοπούλας σε νησίδα στον Έβρο το περασμένο καλοκαίρι αφήνει αιχμές για το χειρισμό του θέματος από το περιοδικό αλλά και τον τρόπο που οι δραματικές ιστορίες των μεταναστών μπορούν να παραποιηθούν.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος