Στην Αττάλεια οι ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας την Πέμπτη – Αγώνας για διπλωματική λύση που θα βάλει τέλος στον πόλεμο (video)

Στην Αττάλεια στρέφεται την Πέμπτη το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας όπου και αναμένεται να συναντηθούν οι ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών από την έναρξη της εισβολής. Ο Λαβρόφ και ο Κουλέμπα θα συναντηθούν στο περιθώριο διπλωματικού φόρουμ ενώ στη συνάντηση θα πάρει μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, την  Πέμπτη, στην Τουρκία.  Όπως ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του: «Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε – εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε».

Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο Ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που το επιβεβαίωσε η Ουκρανία, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όντως, ιδιαίτερα επειδή έγινε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, του οικοδεσπότη της εκδήλωσης στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Sputnik την Τετάρτη. Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τις συνομιλίες, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστούν τα πράγματα.

Την προοπτική συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι θα έρθει στην Αττάλεια στη χθεσινή μας συνάντηση. Ελπίζω, και δεν ξέρω αν θα έρθει υπό αυτές τις συνθήκες, και ο Ουκρανός υπουργός, εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά θα θέλαμε και θα χαρούμε να γίνει μια συνάντηση μεταξύ τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών και του Λαβρόφ στα πλαίσια του Φόρουμ Διπλωματίας της Ατάλλειας που πραγματοποιείται στις 11-13 Μαρτίου».

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, tass.com

Σχετικά Άρθρα: Πιθανή συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας – Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας

Τσαβούσογλου: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια την Πέμπτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος