Μ. Ζαχάροβα: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου – Zητεί εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για «στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα στην Ουκρανία»

Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους από το Κίεβο, για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σημειώνουν πρόοδο και υπογράμμισε ότι τα στρατεύματα της Μόσχας δεν εργάζονται για να ανατρέψουν την ουκρανική κυβέρνηση.

Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος“, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενη στους τρεις γύρους συνομιλιών με το Κίεβο.

Είπε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει λάβει εντολή να «ανατρέψει την τρέχουσα κυβέρνηση», ενώ τόνισε ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία συνεχίζεται αυστηρώς, βάσει του σχεδίου.

Εξάλλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Sputnik την Τετάρτη, τόνισε ότι το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι μια συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια της Τουρκίας την Πέμπτη, οπότε η Μόσχα αναμένει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πράγματι.

«Πιστεύουμε ότι από τη στιγμή που το επιβεβαίωσε η Ουκρανία, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, ιδιαίτερα επειδή έγινε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, του οικοδεσπότη της εκδήλωσης στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να διεξαχθεί η συνάντηση», επεσήμανε.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τις συνομιλίες, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστούν τα πράγματα.

Εξάλλου, η Ρωσία απαίτησε σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξηγήσουν στη διεθνή κοινότητα γιατί υποστήριξαν αυτό που αποκάλεσε στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα στην Ουκρανία, στο οποίο περιλαμβάνονταν φονικά παθογόνα μεταξύ των οποίων η πανώλη και ο άνθρακας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε διαφάνεια από την Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά αυτό τον ισχυρισμό, τον οποίο αρνείται το Κίεβο και εκπρόσωπος του Πενταγώνου χαρακτήρισε παράλογο.

Είπε πως στοιχεία για το υποτιθέμενο πρόγραμμα ανακαλύφθηκαν από τη Ρωσία στη διάρκεια της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής” της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου.

“Μπορούμε ήδη να συμπεράνουμε πως σε ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια σε άμεση εγγύτητα με την επικράτεια της χώρας μας, πραγματοποιείτο ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων”, είπε.

Η Ζαχάροβα είπε πως η Ρωσία έχει έγγραφα που δείχνουν πως το ουκρανικό υπουργείο Υγείας διέταξε την καταστροφή δειγμάτων πανώλης, χολέρας, άνθρακα και άλλων παθογόνων μετά τις 24 Φεβρουαρίου.

Δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή η αυθεντικότητα οποιωνδήποτε τέτοιων εγγράφων, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Αντιδρώντας σε προηγούμενους ρωσικούς ισχυρισμούς για το υποτιθέμενο πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε χθες, Τρίτη: “Αυτή η παράλογη ρωσική παραπληροφόρση είναι εμφανώς ψευδής”.

Ουκρανός προεδρικός εκπρόσωπος δήλωσε: “Η Ουκρανία αρνείται αυστηρά οποιονδήποτε τέτοιο ισχυρισμό”.

Η Ζαχάροβα είπε πως το υποτιθέμενο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Πεντάγωνο. “Δεν μιλάμε εδώ για ειρηνικές χρήσεις ή επιστημονικούς σκοπούς… Τι κάνατε εκεί;” είπε.

“Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και η προεδρική διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι υποχρεωμένα να εξηγήσουν επίσημα στην παγκόσμια κοινότητα, επίσημα, όχι μέσω ομιλουσών κεφαλών, για τα προγράμματα στην Ουκρανία”.

“Απαιτούμε λεπτομέρειες”, είπε. “Απαιτούμε και ο κόσμος περιμένει”.

Η Ζαχάροβα είπε πως δεν είναι σαφές αν τα υποτιθέμενα υλικά έχουν πράγματι καταστραφεί και πρόσθεσε: “Έχουν πέσει στα χέρια εξτρεμιστών ή εθνικιστών; Ποιος θα δώσει εγγυήσεις;”

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως η Ρωσία ουδέποτε απείλησε το ΝΑΤΟ και πως ούτε τώρα απειλεί τη δυτική στρατιωτική συμμαχία και πρόσθεσε πως η χώρα της εξακολουθεί να οφείλει να αντιδράσει στη “συγκρουσιακή πορεία” που ακολουθεί το ΝΑΤΟ.

Η ίδια είπε πως η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μετά την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει “προκλητικό” χαρακτήρα και δεν βοηθά να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην Ευρώπη

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος