Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί στη Χερσώνα – Αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους οι Ρώσοι

Array

Με σκοπό την ανακατάληψη της Χερσώνας, οι Ουκρανοί κλιμακώνουν την αντεπίθεση, πλήττοντας με τα αμερικανικά συστήματα πυροβολικού HIMARS μεγάλου βεληνεκούς τρεις τουλάχιστον γέφυρες στο Δνείπερο ποταμό. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή έχει πλέον αποκοπεί από τα υπόλοιπα εδάφη που έχει κατακτήσει ο ρωσικός στρατός στα νότια της χώρας, ενώ ρώσοι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι θα στήσουν κινητές γέφυρες και θα αρχίσουν να μετακινούνται δυνάμεις με πορθμεία.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κυρίευσαν τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας και βρίσκεται σε εξέλιξη «μαζική αναδιάταξη» των στρατευμάτων τους σε τρεις τομείς στον νότο, είπε χθες Τετάρτη σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν προηγουμένως την κατάληψη του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Μπουρλεχίρσκ, που ανεγέρθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς αναγνώρισε εξάλλου ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα YouTube. «Εξασφάλισαν ένα μικροσκοπικό τακτικό πλεονέκτημα — κατέλαβαν το Μπουρλεχίρσκ», είπε ο κ. Αρεστόβιτς αναφερόμενος στους Ρώσους.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σημείωσε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να περνούν από την επίθεση στην άμυνα και να προχωρούν σε πλήγματα για να μειώσουν τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν στην καίριας σημασίας βιομηχανική περιφέρεια Ντανιέτσκ.

Σκοπός μοιάζει να είναι «να μην είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και κατόπιν να «αρχίσουμε συνομιλίες», πρόσθεσε. Η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανήγγειλε πως έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων στην αρχή του πολέμου.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω Twitter ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στη Χερσώνα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Σύμφωνα με τον κ. Αρεστόβιτς, η Ρωσία αναπτύσσει επίσης στρατεύματα στις περιφέρειες Μελιτόπολη και Ζαπορίζια (νότια).

Ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε σημαντική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Δνείπερου ποταμού στη Χερσώνα, καθιστώντας τη αδιάβατη. Ρώσοι αξιωματικοί είπαν ότι θα στηθούν κινητές γέφυρες και θα αρχίσουν να μετακινούνται δυνάμεις με πορθμεία.

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί στη Χερσώνα – Αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους οι Ρώσοι
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Βρετανία: Η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην Χερσώνα εντείνεται

Εντείνεται η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στην ελεγχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πολύ πιθανόν δημιουργήσει προγεφύρωμα νότια του ποταμού Ινγκουλέτς, ο οποίος αποτελεί το βόρειο σύνορο της κατεχόμενης από τις ρωσικές δυνάμεις Χερσώνας“, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε τακτικό ενημερωτικό του δελτίο στο Twitter.

Η 49η στρατιά της Ρωσίας, η οποία σταθμεύει στην δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου δείχνει τώρα πολύ ευάλωτη, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες σημείωσαν ότι η Χερσώνα ήταν ουσιαστικά αποκομμένη από τα άλλα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Ντονέτσκ: Άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό ουκρανικών δυνάμεων

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό των ουκρανικών δυνάμεων το 24ωρο που πέρασε, ανακοίνωσαν σήμερα οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε σε επίσημο λογαριασμό των αυτονομιστών στο Telegram, 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν από τις 08:00 τοπική ώρα χθες, Τετάρτη, μέχρι τις 08:00 σήμερα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές.

Η πόλη του Ντονέτσκ ελέγχεται από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές από το 2014. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να διατηρούν θέσεις στα περίχωρα της πόλης. Οι αρχές των αυτονομιστών του Ντονέτσκ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει την ομώνυμη πόλη. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχαν κατηγορήσει τις ουκρανικές δυνάμεις για βομβαρδισμό στάσης λεωφορείου.

Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί στη Χερσώνα – Αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους οι Ρώσοι
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν σε 75.000 τα θύματα της Ρωσίας

Αμερικανίδα βουλεύτρια δήλωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον λογαριάζει πως πάνω από 75.000 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου.

Η Ελίσα Σλότκιν, Δημοκρατική πολιτικός, μέλος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τις ένοπλες δυνάμεις, παρέστη σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στον πόλεμο από αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, το περιεχόμενο της οποίας ήταν θεωρητικά απόρρητο.

Πάντως, η κυρία Σλότκιν είπε σε συνέντευξή της στο CNN πως «ενημερωθήκαμε ότι πάνω από 75.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί», αριθμός τον οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο», επισημαίνοντας τις «απίστευτες επενδύσεις (που είχαν γίνει) στον στρατό ξηράς» της Ρωσίας. Είπε ακόμη πως «το 80% των χερσαίων δυνάμεων (της Ρωσίας που επιχειρεί στα πεδία) έχει καθηλωθεί και κουραστεί». Όμως «μιλάμε πάντα για τον ρωσικό στρατό», συμπλήρωσε.

Πρόταση στη Μόσχα για ανταλλαγή κρατουμένων αποκάλυψε ο Μπλίνκεν 

Παράλληλα εντείνονται οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο. Όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες μέρες θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με το Ρώσο ομολογό του, για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν θα είναι η απελευθέρωση της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ, που κρατείται στη Ρωσία για υπόθεση ναρκωτικών

“Σκοπεύω να θέσω ένα θέμα ύψιστης σημασίας για εμάς. Την απελευθέρωση των Αμερικανών Πολ Γουίλαν και Μπρίτνεϊ Γκράινερ, οι οποίοι κρατούνται παράνομα και πρέπει να τους αφήσουν να επιστρέψουν σπίτι. Έχουμε καταθέσει στο τραπέζι μία ουσιαστική πρόταση εδώ κι εβδομάδες, προκειμένου να διευκολύνουμε την απευλευθέρωσή τους” τόνισε χαρακτηριστικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να ανταλλάξει την Γκρίνερ με τον καταδικασθέντα Ρώσο διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος