Στην ακτιβίστρια Μαρία Καλέσνικαβα από την Λευκορωσία το Βραβείο Βάτσλαβ Χαβελ

Στην ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μαρία Καλέσνικαβα από την Λευκορωσία απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Μαρία Καλεσνικάβα είναι μία από τις ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία και μέλος του Συμβουλίου Συντονισμού. Ηταν επικεφαλής της προεκλογικής έδρας του πρώην υποψηφίου για την προεδρία Βικταρ Μπαμπαρικα και έγινε ένα από τα τρία γυναικεία σύμβολα της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης και του αγώνα του λαού της Λευκορωσίας για πολιτικές και πολιτικές ελευθερίες και θεμελιώδη δικαιώματα.

Την απήγαγαν στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο του 2020 και έγινε πρωτοσέλιδο όταν έσκισε το διαβατήριό της στα σύνορα για να αποτρέψει την αναγκαστική απομάκρυνση και εξορία της από τη Λευκορωσία. Στη συνέχεια κρατήθηκε και τον Σεπτέμβριο του 2021 καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση για την πολιτική της δραστηριότητα.

Η Μαρία Καλέσνικαβα όντας έγκλειστη σε φυλακή της Λευκορωσίας δεν μπόρεσε να παραλάβει το βραβείο πράγμα που έκανε η αδελφή της. Αποδεχόμενη εκ μέρους της, η αδερφή της Μαρίας Τατσιάνα , η οποία τόνισε σε σύντομη παρέμβαση της, πως το βραβείο είναι αφιερωμένο σε όλο το λαό της Λευκορωσίας που αγωνίζεται για την ελευθερία του, την στιγμή που χιλιάδες πολίτες έχουν φυλακιστεί διεκδικώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

«Το βραβείο είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης από τις δημοκρατίες της Ευρώπης προς την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ότι δεν γίνεται αποδεκτή η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε και προειδοποίησε πως ενώ οι αριθμοί των κρατουμένων αυξάνονται η ένταση του αγώνα για την ελευθερία συνεχίζεται ακατάπαυστα και με υπομονή μέχρι την τελική δικαίωση.

Μεταξύ των τριών φιναλίστ ήταν η λευκορωσίδα ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης Μαρία Κολεσνίκοβα, η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζερμεν Ροκούκι από το αφρικανικό Μπουρούντι.

Από το 2013, το Συμβούλιο της Ευρώπης απονέμει το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το έπαθλο είναι φτάνει τα 60.000 ευρώ και πήρε το όνομά του από τον νεκρό ακτιβιστή των πολιτικών δικαιωμάτων και πρώην Πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Από τη δημιουργία του, το Βραβείο απονεμήθηκε με τη σειρά του στη Σαουδάραβα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Loujain Alhathloul (2020), από κοινού στον Ilham Tohti και τη Νεανική Πρωτοβουλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (2019), Oyub Titiev (2018), Murat Arslan (2017), Nadia Murad (2016), Ludmilla Alexeeva (2015), Anar Mammadli (2014) και Ales Bialiatski (2013).

Ανταπόκριση – Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος