Στη «σκιά» της παραλλαγής Όμικρον η ΕΕ – Στο τραπέζι νέα μέτρα

Με την ίδια ταχύτητα που εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον, εξαπλώνεται και η ανησυχία την οποία εντείνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που λέει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί σοβαρή νόσηση. Υπό το φόβο νέου πανδημικού κύματος, και με φόντο τα νέα μέτρα που εξετάζουν οι χώρες, η ΕΕ θα συζητήσει στην επόμενη σύνοδο την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Η απειλή του νέου στελέχους του κορονοϊού έχει αλλάξει τα δεδομένα της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Αν και το στέλεχος Δέλτα παραμένει κυρίαρχο, τα χαρακτηριστικά του στελέχους Όμικρον ακόμη αναλύονται. Ήδη εκτιμάται ότι είναι πιο μεταδοτικό και αν μέχρι τώρα οι νοσούντες παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα, αυτό – όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – δεν είναι δεδομένο.

«Έχουμε αναφορές από ανθρώπους που μολύνθηκαν με την Όμικρον που κυμαίνονται σε ό,τι αφορά την ασθένεια, από ήπια νόσηση, σε σοβαρή νόσηση. Υπήρχαν αρχικές ενδείξεις ότι ήταν πιο ήπια, αλλά είναι πολύ νωρίς» δήλωσε η επιδημιολόγος του Π.Ο.Υ. Μαρία Βαν Κερκόβε.

Όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν νέα μέτρα σε σχέση με τον εμβολιασμό προκειμένου να προλάβουν ακόμη πιο ραγδαία αύξηση σε κρούσματα κορονοϊού.

«Γνωρίζουμε ότι εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά σε όλο τον κόσμο, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ίσως χρειάζεται να βελτιώσουμε τα συστήματα εντοπισμού των μεταλλάξεων» σημείωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Τζέρεμι Καμίλ.

Στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ αναμένεται μάλιστα να τεθεί σε συζήτηση η υποχρεωτικότητα, αν και σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους δεν πρόκειται να υπάρξει δεσμευτική απόφαση για τα κράτη μέλη, αλλά μόνο οδηγία.

Στη «σκιά» της παραλλαγής Όμικρον η ΕΕ – Στο τραπέζι νέα μέτρα
AP Photo/Gregorio Borgia

Στο τελευταίο της μήνυμα πριν την αποχώρησή της η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί.

«Η κατάσταση είναι λυπηρή γιατί θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, έχουμε το κλειδί. Σας ζητώ και πάλι να πάρετε αυτόν τον ύπουλο ιό στα σοβαρά» είπε η κα Μέρκελ.

Ο πλήρης εμβολιασμός αλλά και η τρίτη δόση είναι απαραίτητα για να υπάρχει έστω κάποια προστασία ακόμη και από το στέλεχος Όμικρον, τόνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι εάν εμβολιαστείτε και κάνετε και την τρίτη δόση, θα έχετε τουλάχιστον διασταυρούμενη προστασία σε ένα βαθμό, πολύ πιθανόν από σοβαρή ασθένεια, ακόμη και για το στέλεχος Όμικρον» είπε ο Άντονι Φάουτσι.

Η εμφάνιση της Όμικρον είναι τρανή απόδειξη του κινδύνου που προκύπτει από τις ανισότητες των εμβολιασμών παγκοσμίως, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, επισημαίνοντας τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και του Π.Ο.Υ.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος