Στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) φον ντερ Λάιεν καθώς και Επίτροποι συμμετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο.

Στις 21 και 22 Ιουνίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την οικονομία και επίτροπος για το εμπόριο Βάλντις Ντομπρόβσκις θα έρθουν στο Λονδίνο για να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας 2023 (URC 2023).

“Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί στην κινητοποίηση της διεθνούς υποστήριξης για την οικονομική και κοινωνική σταθεροποίηση της Ουκρανίας και την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις του πολέμου”, αναφέρει η ανακοίνωση της Πρεσβείας της ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λονδίνο.

Η Αντιπρόεδρος για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία Dubravka Šuica θα επισκεφθεί επίσης την πρωτεύουσα της Βρετανίας για να συμμετάσχει σε σχετική εκδήλωση στις 23 Ιουνίου σχετικά με το μέλλον της μεταρρύθμισης για την παιδική προστασία και φροντίδα στην Ουκρανία.

“Μετά την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της γείτονάς της, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για υποστήριξη της Ουκρανίας μέσω πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Όχι μόνο ενωμένη με αλληλεγγύη και σταθερή βοήθεια στη χώρα, αλλά η ΕΕ της παρείχε επίσης απτή βοήθεια αξίας άνω των 67 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο τα πρώτα χρόνια του πολέμου. Τώρα, μέσω της συμμετοχής της στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στο μακροπρόθεσμο οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Ουκρανίας και θα βοηθήσει τη χώρα να «χτίσει ξανά καλύτερα» ως ένα πιο ανθεκτικό, πιο πράσινο και πιο ευημερούν ευρωπαϊκό έθνος. Η ΕΕ θα στηρίξει επίσης τη χώρα στην ανάκαμψη από τις επιπτώσεις του πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της έκτακτης βοήθειας για άμεσες ανάγκες”.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνόδου του URC, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως μία από τις τρεις βασικές ομιλητές, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, θα τονίσει τη δύναμη και την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη ρωσική εισβολή και βοήθεια στις προσπάθειες ανάκαμψης της Ουκρανίας.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα περιγράψει επίσης τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία μετά το 2023, προτρέποντας και διατηρώντας τη διεθνή υποστήριξη για τη χώρα και ωθώντας τις μακροπρόθεσμες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, όπως αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη χθεσινή τους κλήση.

Οι ανάγκες ανάκαμψης της Ουκρανίας θα αποτελέσουν επίσης το επίκεντρο των συζητήσεων του Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου για την Οικονομία και Επιτρόπου για το Εμπόριο. Ο Επίτροπος θα συζητήσει βραχυπρόθεσμες λύσεις για την έγκαιρη ανάκαμψη της Ουκρανίας και τις άμεσες ανάγκες της, καθώς και μακροπρόθεσμες προκλήσεις και συγκεκριμένα έργα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν για την πρόοδο της ανάκαμψης της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη μέτρα για την απομάκρυνση του κινδύνου και τον συνωστισμό στην ιδιωτική χρηματοδότηση.

Μετά τις παρουσιάσεις του στην Ολομέλεια του URC, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος θα έχει μια σειρά διμερών συναντήσεων με τον Denys Shmyhal, Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, την Anna Bjerde, Διευθύνουσα Σύμβουλο Επιχειρήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, την Kemi Badenoch, Υπουργό για τις Επιχειρήσεις και το Εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου, και τον Andrew Bailey, Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις θα παραστεί επίσης σε δεξίωση που θα παραθέσει η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Olena Zelenska.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος