Ρωσικό ΥΠΕΞ: Και στρατιωτικά τα αντίποινα αν ο Ίλον Μασκ κατασκευάζει κατασκοπευτικούς δορυφόρους – «Ληστεία» το σχέδιο Μπορέλ

Σύνοψη
  • Ήδη πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σχετικά με τη χρήση της δορυφορικής συνδεσιμότητας Starlink στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Τέτοιες ενέργειες μετατρέπουν εμπορικούς δορυφόρους σε νόμιμους στόχους», προειδοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την οποία η SpaceX του Ίλον Μασκ, κατασκευάζει δίκτυο εκατοντάδων κατασκοπευτικών δορυφόρων στο πλαίσιο απόρρητης σύμβασης με υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να προσελκύσει ιδιώτες τομέα για να εξυπηρετήσει τις στρατιωτικές διαστημικές φιλοδοξίες του», είπε η Μαρία Ζαχάροβα σε δημοσιογράφους και τόνισε: Τέτοια συστήματα «γίνονται νόμιμος στόχος αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών».

Το δίκτυο κατασκευάζεται από την επιχειρηματική μονάδα Starshield της SpaceX στο πλαίσιο σύμβασης 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε το 2021 με το National Reconnaissance Office (NRO), μια υπηρεσία πληροφοριών που διαχειρίζεται κατασκοπευτικούς δορυφόρους, ανέφεραν πηγές.

Εάν πετύχει, οι πηγές είπαν ότι το πρόγραμμα θα προωθήσει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης και του στρατού των ΗΠΑ να εντοπίζουν γρήγορα πιθανούς στόχους σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, ενώ ήδη πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σχετικά με τη χρήση της δορυφορικής συνδεσιμότητας Starlink στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θα απαντήσει, αν η Δύση προχωρήσει σε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως η πρόταση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να πάρει το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρώπη και να τα διαθέσει για την αγορά όπλων για την Ουκρανία είναι «ληστεία και κλοπή».

«Ληστεία και κλοπή» χαρακτήρισε η Μαρία Ζαχάροβα το σχέδιο Μπορέλ, σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τόκοι, θα μεταβιβασθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ένα ταμείο που βρίσκεται εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, παρέχει στρατιωτική βοήθεια σε χώρες εκτός της ΕΕ και έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την Ουκρανία.

Η Ζαχάροβα τόνισε πως η Ρωσία θα απαντήσει, αν η Δύση προχωρήσει σε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα αναλάβει δράση εναντίον δυτικών περιουσιακών στοιχείων, αν κατασχεθεί δική της περιουσία.

Στρατηγικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι θα συζητήσει για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτύχει στην προσπάθειά της να διεξαγάγει συνομιλίες με τους δικούς της όρους.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας μόνο στο πλαίσιο μιας ενιαίας συζήτησης», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους, όταν ερωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ πρότειναν συνομιλίες με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Η Ουάσινγκτον προσφέρεται να κάνει διάλογο μόνο με τους όρους των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει τον έλεγχο όπλων που έχουν δώσει στην Ουκρανία, έτσι είναι δύσκολο για τη Μόσχα να συμφωνήσει σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τους εξοπλισμούς.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος