Σουηδία: Βραδιά εκλογικών ανατροπών μεταθέτει τα επίσημα αποτελέσματα για την Τετάρτη – Οριακό προβάδισμα της συντηρητικής συμμαχίας

Array

Οριακή πλειοψηφία εξασφαλίζει η συμμαχία των μετριοπαθών της σουηδικής δεξιάς υπό τον ‘Ολαφ Κρίστερσον μετά από μία εκλογική βραδιά οριακών ανατροπών που ανάγκασε την εκλογική αρχή της χώρας να μεταθέσει την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων την Τετάρτη καθώς η κατάσταση είναι ρευστή.
Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, που αντιπροσωπεύουν το 95% των εκλογικών τμημάτων, η συμμαχία της σουηδικής δεξιάς Ουλφ Κρίστερσον εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας 175-176 έδρες από τις συνολικά 349 στο κοινοβούλιο. Στον αντίποδα, το κεντροαριστερό μπλοκ της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον προβλέπεται να εξασφαλίσει 173-174 έδρες.
Μεγάλος νικητής της εκλογικής βραδιάς είναι αναμφίβολα το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες (SD), με επικεφαλής τον Τζίμι Άκεσον. Επί του παρόντος, καταγράφει νέο ρεκόρ με 20,7% και γίνεται το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στη χώρα και όπως όλα δείχνουν αναδεικνύεται σε ρυθμιστή .
Σε αντίθεση με τις προβλέψεις των exit polls που έδιναν ισχνή επικράτηση για την κεντροαριστερά με την πρόοδο των αποτελεσμάτων τα δεδομένα άλλαξαν άρδην και πλέον υπολογίζεται πως η συντηρητική συμμαχία θα συγκεντρώσει 49,8% των ψήφων, ενώ το κεντροαριστερό μπλοκ 48,8%. Η διαφορά αντιστοιχεί σε περίπου 60.000 ψήφους ενός εκλογικού σώματος 7,8 εκατομμυρίων.
Οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ως απίθανη την ανατροπή των συσχετισμών με την ενσωμάτωση των ψήφων που δεν έχουν καταμετρηθεί.

Μέχρι πρότινος παρίας της σουηδικής πολιτικής σκηνής, το κόμμα SD βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος. Από την πρώτη εκπροσώπησή του στη βουλή το 2010 (5,7%), κατέλαβε την τρίτη θέση το 2014 (12,9%), το 2018 ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το ποσοστό του (17,5%). Σήμερα φιγουράρει ως το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα: με 20,7% σε εθνικό επίπεδο και ποσοστό που ξεπερνά το 40% σε ορισμένους δήμους στον νότο της χώρας.

Το μεταναστευτικό και η έξαρση της εγκληματικότητας έχουν δώσει ώθηση στο ακροδεξιό κόμμα τα τελευταία χρόνια. Μαζί με την άνοδο των τιμών στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία.

Η επόμενη κυβέρνηση της Σουηδίας θα κληθεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, η οποία απειλείται με τουρκικό βέτο.

Η Σουηδία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου. Και μπορεί οι Σουηδοί Δημοκράτες να έχουν εγκαταλείψει την ιδέα για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουν ωστόσο έντονα ευρωσκεπτικιστές.

Τζίμι Άκεσον, ο ακροδεξιός ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων

Στα 17 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι των Σουηδών Δημοκρατών (SD), ο Τζίμι Άκεσον μετέτρεψε το ακροδεξιό κόμμα από παρία της σουηδικής πολιτικής σκηνής σε απαραίτητο βαρίδι της δεξιάς για να κυβερνήσει μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Σουηδία: Βραδιά εκλογικών ανατροπών μεταθέτει τα επίσημα αποτελέσματα  για την Τετάρτη – Οριακό προβάδισμα της συντηρητικής συμμαχίας
Sweden Democrats’ party leader Jimmie AkessonEPA/JOHAN NILSSON

Ο 43χρονος μελαχρινός άνδρας με τα γυαλιά και το επιμελώς φροντισμένο μούσι, καλλιεργεί την εικόνα ενός «κανονικού Σουηδού». Μεταμόρφωσε τη ρατσιστική οργάνωση «Bevara Sverige Svensk», που καλούσε τους οπαδούς της να διατηρήσουν σουηδική τη Σουηδία, σε ένα εθνικιστικό κόμμα με λογότυπο… ένα λουλούδι.

Προερχόμενος από τη μεσαία τάξη, ο Τζίμι Άκεσον γεννήθηκε στο Σέλβεσμποργκ της νότιας Σουηδία. Σε αυτήν τη μικρή πόλη των 9.000 κατοίκων, όπου η σουηδική σημαία κοσμεί τα περισσότερα σπίτια και πολλοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών στη γειτονική μητρόπολη του Μάλμε, το SD δημιούργησε το πρώτο του προπύργιο.

Αφού ασχολήθηκε με την πολιτική ως έφηβος, ο Άκεσον προσχώρησε στο κόμμα κατά τη δεκαετία του 1990, ύστερα από ένα απογοητευτικό πέρασμα από τον κύριο εκφραστή της σουηδικής δεξιάς, το κόμμα των Μετριοπαθών. Ανέλαβε την ηγεσία των Σουηδών Δημοκρατών το 2005. Έκτοτε  το ακροδεξιό κόμμα άλλαξε  προφίλ  αντικαθιστώντας  τον «επιθετικό» πυρσό και επιδιώκοντας ταυτόχρονα  να κρατήσει αποστάσεις από ρατσιστικές και βίαιες ομάδες, υιοθέτησε  πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στον ρατσισμό.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το SD δημοσίευσε ένα βίντεο με σύνθημα που θύμιζε Ντόναλντ Τραμπ: «Η Σουηδία πρέπει να είναι καλά ξανά». Άντλησε εκλογική δύναμη τόσο από τους κόλπους της συντηρητικής παράταξης όσο και από τους σοσιαλδημοκράτες, ειδικά μεταξύ όσων ανήκουν στην εργατική τάξη.

«Θεωρώ πως (η επιτυχία μας) οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι τα άλλα κόμματα παίρνουν την κατάστασή του στα σοβαρά», δηλώνει  ο Άκεσον που σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση κατέβηκε με σύνθημα  το «Όχι όπως τα άλλα κόμματα».

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι παράλληλα εξαφανίστηκαν αμφιλεγόμενες φράσεις, όπως του Τζίμι Άκεσον που είχε χαρακτηρίσει τους μουσουλμάνους «τη μεγαλύτερη εξωτερική απειλή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Υπέρμαχος του Swexit παλαιότερα, εγκατέλειψε το 2019 την ιδέα της αποχώρησης της Σουηδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο 43 ετών Άκενσον  καλλιεργεί την εικόνα ενός «κανονικού Σουηδού», ενός απλού ανθρώπου που ψήνει λουκάνικα, πηγαίνει ταξίδι στα Κανάρια νησιά με πτήση τσάρτερ και μιλάει με συνηθισμένο τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος