Σουδάν: Επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων πολιτών – Πολεμικά αεροσκάφη για απεγκλωβισμό Ελλήνων

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σουδάν, με τη διεθνή κοινότητα να απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις για εκεχειρία. Απογειώθηκαν δύο ελληνικά αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα C-27, με προορισμό την Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός νωρίτερα τόνισε πως δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας θα μεταβούν στην Αίγυπτο για την απομάκρυνση των Ελλήνων εγκλωβισμένων, ενώ ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Θετική εξέλιξη είναι η απομάκρυνση των διπλωματικών αποστολών από την χώρα, όπου εδώ και εννέα ημέρες μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών, με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να εκκενώσουν την πρεσβεία τους, ανοίγοντας το δρόμο για τη διάσωση και άλλων ξένων πολιτών. Η απομάκρυνση των Γάλλων πολιτών, που ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι δεν γίνεται χωρίς προβλήματα καθώς τόσο ο τακτικός στρατός του Σουδάν όσο και οι παραστρατιωτικοί ανέφεραν πως η αυτοκινητοπομπή δέχτηκε πυρά μετά την έξοδό της από τη γαλλική πρεσβεία και έπρεπε να γυρίσει πίσω. Ένας Γάλλος υπήκοος φέρεται να έχει τραυματιστεί, κάτι που δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής οι γαλλικές αρχές. Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε πλήρη ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων του Σουδάν.

O Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας απομάκρυναν με επιτυχία το διπλωματικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η Ολλανδία, σύμφωνα με το Ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, συνεργάζεται με μία ομάδα από την Ιορδανία, σε μία διεθνή προσπάθεια εκκένωσης των πολιτών της από το Σουδάν.

Ο επαναπατρισμός διπλωματών και πολιτών φαίνεται ότι γίνεται με πλοία, μέσω του λιμανιού της πόλης Πορτ – Σουδάν.

Εξαίρεση αποτελεί έως τώρα η αποχώρηση των 100 περίπου Αμερικανών διπλωματών που έγινε με τη βοήθεια τριών στρατιωτικών ελικοπτέρων.

Εάν και δεν υπάρχει κανένα σημάδι για κατάπαυση του πυρός, φαίνεται ότι η παραστρατιωτική ομάδα, συμφώνησε να μην πυροβολήσει τα αμερικανικά ελικόπτερα κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.

Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων πολιτών εξελίσσονται μέσα σε μία κατάσταση ιδιαίτερα τεταμένη στην εμπόλεμη ζώνη. Ήδη μέσα σε εννέα ημέρες που διαρκεί η σύρραξη, έχουν χάσει τη ζωή τους 400 άνθρωποι και 3.700 έχουν τραυματιστεί ενώ είναι δεκάδες χιλιάδες όσοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν.

Όσον αφορά στους Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι

«Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελληνών Πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο Μητροπολίτη Νουβίας, κ. Σάββα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν».

Παράλληλα σημείωσε πως με εντολή του έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τα άλλα κράτη για συντονισμό και η οποία συνεδριάζει δύο φορές τη μέρα.

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος