Ν. Δένδιας για Έλληνες του Σουδάν: Αποφασίστηκε η μεταστάθμευση αεροσκαφών της ΠΑ στην Αίγυπτο

Τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, με απόφαση του Πρωθυπουργού, μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελληνών Πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν είπε ο κ. Δένδιας. «Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο Μητροπολίτη Νουβίας, κ. Σάββα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν» σημείωσε.

Παράλληλα σημείωσε πως με εντολή του έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τα άλλα κράτη για συντονισμό και η οποία συνεδριάζει δύο φορές τη μέρα.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών γενικότερα παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων» ανέφερε ο κ. Δένδιας και επεσήμανε ακόμη ότι πρόκειται να θέσει το θέμα του Σουδάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αύριο, Δευτέρα 24/04 στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε έχει προβεί σε μια σειρά επικοινωνιών με ανώτατους ξένους αξιωματούχους για να βοηθήσουν για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών. Όπως διευκρίνισε, αναφέρεται στις επικοινωνίες του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στις 18 και 24 Απριλίου, στις τρεις επικοινωνίες του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευρισκόμενη στο Παρίσι Υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ζαχαρόπουλου και με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα τον κ. Τσούνη.

Σαν καταλυτική παρατήρηση σημείωσε ότι στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σουδάν – Απομάκρυνση διπλωματικών αποστολών από ΗΠΑ, Γαλλία, Ολλανδία και Σαουδική Αραβία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σουδάν. Διεθνείς είναι οι εκκλήσεις για την τήρηση της εκεχειρίας. Θετική εξέλιξη είναι η απομάκρυνση των διπλωματικών αποστολών από την χώρα όπου εδώ και 9 ημέρες μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών, με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να εκκενώσουν την πρεσβεία τους. Διπλωματικό προσωπικό από το Χαρτούμ απομάκρυνε η Γαλλία από το πρωί και η Ολλανδία καθώς και χθες το βράδυ 22/4 η Σαουδική Αραβία.

Νωρίς το πρωί το Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσε πως η Γαλλία κατάφερε να απομακρύνει αρκετούς πολίτες της, σε μια επιχείρηση διάσωσης που ξεκίνησε από το πρωί, μεταξύ των οποίων και Ευρωπαίους διπλωμάτες, χωρίς να διευκρινίζει από ποιές χώρες της Ευρώπης είναι αυτοί οι διπλωμάτες.

Αυτοί οι διπλωμάτες, που δεν έχει γίνει γνωστό από ποιές χώρες είναι θα μετακινηθούν στο Τσαντ είτε στο Τσιμπουκτί, δύο χώρες στις οποίες η Γαλλία έχει στρατιωτικές βάσεις.

Νωρίτερα έγινε γνωστό από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι η Ιταλία θα επιχειρήσει να απομακρύνει σήμερα 23/4, τους πολίτες της από το Σουδάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος