Κενό γράμμα και η νέα εκεχειρία στο Σουδάν – Φυγή αμάχων από το Χαρτούμ ενώ παγώνουν τα σχέδια εκκένωσης ξένων υπήκοων

Οι βομβαρδισμοί διαψεύδουν τις ανακοινώσεις των αντιπάλων στρατηγών του Σουδάν για «νέα εκεχειρία από τις 6 το απόγευμα και για 24 ώρες. Είναι αδύνατο να ζήσουμε στο Χαρτούμ, λένε χιλιιάδες κάτοικοι, κυρίως γυναίκες με παιδιά, που επιχείρησαν να φύγουν πεζή ή με αυτοκίνητα, περνώντας ανάμεσα σε πτώματα, καμένα άρματα και διασταυρούμενα πυρά.

Στο γειτονικό Τσαντ βρίσκονται ήδη 20.000 Σουδανοί, μεταξύ αυτών και 320 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων, η προσπάθεια της Γερμανίας για την απομάκρυνση 150 πολιτών πάγωσε. Τα τρία μεταγωγικά αεροσκάφη σταμάτησαν για ανεφοδιασμό στην Ελλάδα και επέστρεψαν στη Γερμανία.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να απομακρύνει περίπου 60 Ιάπωνες υπηκόους, ενώ αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν στους αμερικανούς να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 296, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 3.000.

Το Χαρτούμ έχει γίνει πόλη-φάντασμα», είπε ο Atiya Abdalla Atiya, γραμματέας του Συνδικάτου των Γιατρών.

Πυρά δέχτηκαν τριάντα εννέα νοσοκομεία. Σε όσα λειτουργούν, οι γιατροί πασχίζουν να σώσουν ζωές, χωρίς αναλώσιμα και εξοπλισμό. Σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη  δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες στο Χαρτούμ βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Κοινή έκκληση για έναρξη συνομιλιών και αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης απηύθυναν στις δύο αντίπαλες πλευρές οι διπλωματικές αποστολές του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις Βρυξέλλες,εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαίωσε ότι ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε στο Σουδάν. Οι New York Times αναγνώρισαν τον αξιωματούχο ως τον Βιμ Φράνσεν, Βέλγο υπήκοο.

Επτά νοσοκομεία έχουν κλείσει στο Χαρτούμ εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ τα υπόλοιπα αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Τριακόσιοι είκοσι Σουδανοί στρατιώτες και άλλα μέλη υπηρεσιών επιβολής του νόμου, πέρασαν τα σύνορα με το Τσαντ. «Διείσδυσαν στο έδαφός μας. Όλοι τους αφοπλίστηκαν, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, στρατηγός Νταούντ Γιαγιά Μπραχίμ. 


5η ημέρα αγωνίας για τους Έλληνες

 «Σήμερα είναι η πέμπτη μέρα και ενώ υπήρχε ένα σχέδιο εκεχειρίας και κατάπαυση του πυρός από χθες το απόγευμα στις 6, το οποίο θα διαρκούσε μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα, δυστυχώς καταστρατηγήθηκε και γίνονται μάχες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατών στο στρατόπεδό του στο Πεντάγωνο του Χαρτούμ, στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, γύρω από το παλάτι στο Ντουρμάν που είναι το μέγαρο της Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο από ότι είδα από άλλα κανάλια καταστράφηκε ολοσχερώς» λέει ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν Γεράσιμος Παγουλάτος.

«Δεν τολμάει κανείς ούτε παράθυρο να ανοίξει, διότι μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κάποιος από την αντίπαλη ομάδα και να αρχίσουν να πυροβολούν», επανέλαβε.

«Από την πρώτη στιγμή με εντολή Δένδια ο πρέσβης και η πρεσβεία κινητοποιήθηκαν και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα για να δούμε ποια η κατάσταση στο πεδίο και να δώσουμε οδηγίες για αυτοπροφύλαξη», είπε με τη σειρά του και ο Ηλίας Γαλάνης, εκπρόσωπος Πρεσβείας Ελλάδας στην Αίγυπτο στην ΕΡΤ.

Β. Κεφαλά για Σουδάν: Πιθανότητα ειρήνευσης δεν υπάρχει – Είναι ένα ξεκαθάρισμα για το ποιος θα επικρατήσει

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος