Σουδάν: Εμφυλιοπολεμικό χάος και «οσμή θανάτου παντού» – Παρέμβαση Μπλίνκεν για κατάπαυση του πυρός

Αεροπορικές επιδρομές, μάχες με βαρύ οπλισμό, δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες συνθέτουν το εμπόλεμο σκηνικό για άλλο ένα 24ωρο στο Σουδάν, που τελεί στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Η διεθνής κοινότητα ζητεί αποκλιμάκωση, αλλά καμία πλευρά δε φαίνεται έτοιμη να παραδώσει τα όπλα. Στις μάχες μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 1.800, ενώ έχουν καταστραφεί νοσοκομεία. Την ίδια ώρα η αγωνία κορυφώνεται και για τους 15 ορθόδοξους – Έλληνες και δύο παιδιά ανάμεσά τους – που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Τα εφόδια όπως λένε στην ΕΡΤ αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, δίνει δραματική περιγραφή με μοναδική όπως λέει ελπίδα ένα θαύμα: Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό.  Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα.

«Πυροβολούν ανθρώπους, δεν υπάρχει νερό και ρεύμα» — Οι μαρτυρίες των εγκλωβισμένων Ελλήνων

Οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν βρίσκονται εκτός κινδύνου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη χειρουργηθεί καθώς λόγω των εχθροπραξιών ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός βρίσκεται σε έλλειψη. 

Χειροτέρεψαν τα πράγματα, υπάρχουν βομβαρδισμοί από αέρος και μάχες μεταξύ των δυο αντιπάλων, περιγράφει ο Επίτιμος Άμισθος Πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος .

Ελληνίδα εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ: Τελειώνει το φαγητό, πολύ λίγο το πετρέλαιο – Θέλουμε να έρθουμε Ελλάδα

Με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με  τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. 

Ανεξέλεγκτη βία

Ο αγώνας για την εξουσία που διαρκεί εβδομάδες μεταξύ των δυνάμεων δύο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα του 2021 -του αρχηγού του στρατού του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και του αναπληρωτή του, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ο οποίος διοικεί τις ισχυρές παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF)- εξερράγη σε θανατηφόρα βία το Σάββατο

Αναλυτές λένε ότι οι μάχες στο Χαρτούμ, στην πρωτεύουσα της χρόνια ασταθούς χώρας είναι πρωτοφανείς και θα μπορούσαν να παραταθούν, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός. Μάχες σημειώνονται σε ολόκληρη την αχανή χώρα.

Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του στην πόλη τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζεπ Μπορελ, αλλά είναι “καλά” στην υγεία του.

Μάχες σημειώνονται σε ολόκληρη την αχανή χώρα και υπάρχουν φόβοι για περιφερειακή εξάπλωση.

Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι του Χαρτούμ περνούν τις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού παρακολουθώντας από τα παράθυρά τους τα τανκς στους δρόμους, τα κτίρια να σείονται από τα πυρά και τον καπνό από τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τις μάχες να υψώνεται στον αέρα.

Στη σύγκρουση σημειώνονται και αεροπορικές επιδρομές, εκτός από επιθέσεις πυροβολικού.

Όσοι αναγκάζονται να βγουν έξω το κάνουν μόνο για να περιμένουν σε ουρές για ψωμί και βενζίνη στα καταστήματα που δεν έχουν κλείσει. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν επίσης εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

“Πρόκειται για μια πολύ ρευστή κατάσταση, οπότε είναι πολύ δύσκολο να πούμε προς τα πού μετατοπίζεται η ισορροπία”, δήλωσε ο Volker Perthes, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε εκ νέου τα εμπόλεμα μέρη του Σουδάν να “σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες”. Προειδοποίησε ότι περαιτέρω κλιμάκωση “θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη χώρα και την περιοχή”.

Ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια αναστέλλεται

Οι γιατροί στο Σουδάν εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων και από τις δυο πλευρές είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί τραυματίες δεν μπορούν να φτάσουν στα νοσοκομεία.

Η επίσημη ένωση γιατρών προειδοποίησε ότι οι μάχες είχαν προκαλέσει “σοβαρές ζημιές” σε πολλά νοσοκομεία στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις, ενώ ορισμένα έχουν τεθεί εντελώς εκτός λειτουργίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ήδη προειδοποιήσει ότι πολλά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που περιθάλπουν τραυματίες πολίτες “έχουν ξεμείνει από αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης και άλλα ζωτικά εφόδια”.

Η μυρωδιά του θανάτου είναι παντού“, λέει ο Σουδανός γιατρός στο CNN. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, το νοσοκομείο Αλ Μοαλεμ βομβαρδιζόταν από τις δυνάμεις της RSF για δύο ημέρες, προτού εκκενωθεί από τον σουδανικό στρατό.

Τα νοσοκομεία στο Σουδάν γίνονται στόχος στρατιωτικών επιδρομών τόσο από τον σουδανικό στρατό όσο και από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων στο CNN και σε δύο οργανώσεις γιατρών, με αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό να μην μπορεί να φτάσει στους τραυματίες και να μην μπορεί να θάψει τους νεκρούς.

“Από τις 9 το πρωί του Σαββάτου, όταν άρχισαν οι μάχες, γινόμασταν στόχος”, δήλωσε γιατρός σε νοσοκομείο του Χαρτούμ -τον οποίο το CNN δεν κατονομάζει για λόγους ασφαλείας-. “Ένα χτύπημα έπληξε το μαιευτήριο. Ακούγαμε βαρύ οπλισμό και ξαπλώσαμε στο πάτωμα, μαζί με τους ασθενείς μας. Το ίδιο το νοσοκομείο δεχόταν επίθεση”. “Ζούσαμε σε μια πραγματική μάχη”, δήλωσε ο δεύτερος γιατρός. “Μπορείτε να πιστέψετε ότι φύγαμε από το νοσοκομείο και αφήσαμε πίσω μας παιδιά σε θερμοκοιτίδες και ασθενείς στην εντατική χωρίς ιατρικό προσωπικό; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι επέζησα”, είπε.

Στη δυτική περιοχή του Νταρφούρ, η διεθνής οργάνωση ιατρικής βοήθειας Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανέφερε ότι δέχθηκε 136 τραυματίες ασθενείς στο μοναδικό νοσοκομείο στο Ελ Φασέρ που εξακολουθεί να λειτουργεί στην πολιτεία του Βόρειου Νταρφούρ. “Η πλειονότητα των τραυματιών είναι άμαχοι που βρέθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά – ανάμεσά τους είναι πολλά παιδιά”, δήλωσε γιατρός της οργάνωσης.

Πολλές οργανώσεις έχουν αναστείλει προσωρινά τις επιχειρήσεις τους στη χώρα, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού χρειάζεται βοήθεια.

Διπλωματικές προσπάθειες

Η διπλωματική κινητικότητα φάνηκε να εντείνεται, καθώς οι μάχες δεν εμφανίζουν σημάδια ύφεσης.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι συζήτησε με τη Σαουδική Αραβία, το Νότιο Σουδάν και το Τζιμπουτί – όλοι στενοί σύμμαχοι του Σουδάν – “την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας”.

Το εμιράτο του Κόλπου Κατάρ μίλησε με τον επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχαμάτ, ο οποίος σχεδιάζει να αναλάβει “αμέσως” αποστολή κατάπαυσης του πυρός.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, άλλες πολιτικές πτήσεις που να φθάνουν στο Χαρτούμ, καθώς οι μάχες έχουν προκαλέσει ζημιές σε αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε σήμερα χωριστά με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί στην αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».

Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Βεντάντ Πατέλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος