Σολτς: Η Γερμανία θα στηρίξει ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τα θέματα της ασφάλειας και συνεργασίας της Ευρώπης στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έχουν η κυβέρνηση της Γερμανίας με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν στο Βερολίνο. Οι δύο γυναίκες πρωθυπουργοί είναι επίσημα προσκεκλημένες στην ημερίδα που πραγματοποιεί το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας στο Μέζεμπεργκ του Βερολίνου με αντικείμενο τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Σουηδία και Φινλανδία είναι στενοί εταίροι της Γερμανίας στην ΕΕ και είναι πολύ σημαντική η συζήτηση και ανταλλαγή κυρίως για θέματα ασφάλειας, τα οποία είναι εξέχουσας σημασίας και για την Ευρώπη, αλλά και για τις δύο αυτές χώρες», είπε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υποδεχόμενος τις δύο πρωθυπουργούς. «Εάν οι δύο χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, μπορούν να υπολογίζουν με την υποστήριξή μας», είπε ο Σολτς. Αλλά και μέχρι να αποφασίσουν οι δύο χώρες, η Γερμανία θα τις στηρίζει, συμπλήρωσε ο καγκελάριος.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μία έντονη συζήτηση τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη, αν θα υποβάλλουμε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ , η συζήτηση αυτή διεξάγεται στο κοινοβούλιο», είπε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν. Η Φινλανδία, σημείωσε, εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της και «θέλει να συμβάλλει στην κοινή ασφάλεια».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, σημείωσε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Η Σουηδία αναμένεται να πάρει μια απόφαση επ΄αυτού μέχρι τα τέλη Μαίου

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος