Βαθιές πολιτικές και κοινωνικές ρωγμές φέρνει στην επιφάνεια η δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε –σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου– στην κοινή αμερικανοϊσραηλινή επιχείρηση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η είδηση, που μεταδόθηκε αρχικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Truth Social, προκάλεσε παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων: από πανηγυρισμούς και ελπίδες για πολιτική αλλαγή έως οργή, πένθος και απειλές αντιποίνων.
Διχασμένη η Τεχεράνη
Στην Τεχεράνη καταγράφηκαν δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες. Από τη μία, ομάδες πολιτών βγήκαν στους δρόμους λίγο μετά τις 23:00 τοπική ώρα, ανάβοντας πυροτεχνήματα και παίζοντας μουσική, πριν ακόμη η κρατική τηλεόραση επιβεβαιώσει επίσημα τον θάνατο του Χαμενεΐ. Μάρτυρες και βίντεο που επαληθεύτηκαν από το AFP αποτυπώνουν σκηνές συγκρατημένου ενθουσιασμού, αν και χωρίς μαζική συμμετοχή.
Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες υποστηρικτές του καθεστώτος συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πλατεία Ενγκελάμπ (Επανάστασης), ντυμένοι στα μαύρα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ και κρατώντας φωτογραφίες του εκλιπόντος ηγέτη. Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε 40ήμερο εθνικό πένθος και επτά ημέρες δημόσιας αργίας.

Πολλοί πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί και φοβούμενοι για μια νέα ενδεχόμενη καταστολή, μετά τα αιματηρά γεγονότα των προηγούμενων μηνών.
«Κήρυξη πολέμου κατά των μουσουλμάνων»
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζέσκιάν χαρακτήρισε τη δολοφονία «κήρυξη πολέμου κατά των μουσουλμάνων» από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαμηνύοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θεωρεί «νόμιμο δικαίωμά της» να εκδικηθεί τους υπεύθυνους.
Οι Φρουροί της Επανάστασης δεσμεύτηκαν επίσης να τιμωρήσουν τους «δολοφόνους», ανεβάζοντας περαιτέρω το θερμόμετρο στην περιοχή.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, βασικός σύμμαχος της Τεχεράνης, καταδίκασε τη δολοφονία ως «κυνική παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου», εκφράζοντας συλλυπητήρια προς την ιρανική ηγεσία.
Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Χαμενεΐ «έναν από τους πιο κακούς ανθρώπους στην ιστορία», υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός του αποτελεί «τη μεγαλύτερη ευκαιρία για τον ιρανικό λαό να ανακτήσει τη χώρα του».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους Ιρανούς να «ανατρέψουν το καθεστώς», χαρακτηρίζοντας τον Χαμενεΐ «σκληρό τύραννο» που επιδίωκε την καταστροφή του Ισραήλ.
Ο εξόριστος διάδοχος του ιρανικού θρόνου Ρεζά Παχλαβί δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «φτάνει στο τέλος της» και σύντομα θα καταλήξει «στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».
Από την άλλη πλευρά, ο ιρακινός κληρικός Μοκτάντα αλ-Σαντρ κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ η Χαμάς και η Χεζμπολάχ καταδίκασαν την επίθεση, δεσμευόμενες να απαντήσουν.
Αιματηρές διαδηλώσεις
Η ένταση μεταφέρθηκε και εκτός Ιράν. Στο Καράτσι, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν φιλοϊρανικοί διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο αμερικανικό προξενείο. Παρόμοιες σκηνές σημειώθηκαν και στη Βαγδάτη, όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν την Πράσινη Ζώνη που στεγάζει την αμερικανική πρεσβεία.


Την ίδια ώρα, σε πόλεις των ΗΠΑ όπως το Λος Άντζελες και η Βοστώνη, μέλη της ιρανικής διασποράς γιόρτασαν την εξέλιξη, κρατώντας σημαίες της εποχής του Σάχη και πανό με το σύνθημα «Ελεύθερο Ιράν».



Ένα αβέβαιο μέλλον
Η δολοφονία του Χαμενεΐ ανοίγει ένα νέο, αχαρτογράφητο κεφάλαιο για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή. Με την ηγεσία της χώρας να μιλά για εκδίκηση και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με ανησυχία, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν η επόμενη μέρα θα σημάνει πολιτική μετάβαση ή γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή.
Με πληροφορίες από AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος