Σκληρό μπρα ντε φερ Μόσχας – Δύσης για το Ουκρανικό

Πυκνώνουν τα σύννεφα στο Ουκρανικό ζήτημα, με σκληρή αναμέτρηση Ουάσιγκτον – Μόσχας. Το ΝΑΤΟ εξοπλίζει το Κίεβο και οι Ρώσοι στέλνουν πολεμικό υλικό στη Λευκορωσία.

Μόσχα και Δύση επιμένουν σε ένα στρατιωτικό μπρα ντε φερ με αβέβαιη κατάληξη. Υπό το φόβο μίας επικείμενης ρωσικής εισβολής, οι νατοϊκοί σύμμαχοι εξοπλίζουν την Ουκρανία. Στους πρώτους 90 τόνους αμερικανικής βοήθειας που έφτασαν στο Κίεβο, περιλαμβάνονται πυρομαχικά για μία σύγκρουση πρώτης γραμμής.

Η Τουρκία ήδη απάντησε στο ουκρανικό αίτημα παρέχοντας στρατιωτικά drones, ενώ η Βρετανία τους εξοπλίζει με αντιαρματικούς πυραύλους και εκπαιδευτές. Στο χορό όμως μπαίνουν και οι χώρες της Βαλτικής. Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία αφού πήραν την αμερικανική έγκριση στέλνουν αντιαρματικούς πυραύλους Τζαβελίν και αντιαρματικούς πυραύλους Στίνγκερ.

Εξάλλου, η Ουκρανία κατηγόρησε την Γερμανία ότι «ενθαρρύνει» τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την άρνηση του Βερολίνου να αποστείλει όπλα στο Κίεβο που ανησυχεί για επικείμενη εισβολή έπειτα από την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορά της. Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία ένα νοσοκομείο εκστρατείας, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο αποστολής όπλων.

Η Ουκρανία είναι ευγνώμων στην Γερμανία για την υποστήριξη που έχει ήδη δώσει, αλλά «αυτές οι δηλώσεις είναι απογοητευτικές», πρόσθεσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν θα συνέβαλλε αυτήν την στιγμή στην εκτόνωση της κρίσης.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού αντιναύαρχος Κάι-Άχιμ Σένμπαχ παραιτήθηκε μετά τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «αξίζει τον σεβασμό», ότι το Κίεβο δεν θα επανακτήσει ποτέ τη χερσόνησο της Κριμαίας και ότι «ο Πούτιν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ίσος από τη Δύση», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Από πλευράς της η Μόσχα δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Πάνω από 100.000 στρατιώτες της παραμένουν επί ποδός κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, ενώ ομάδες κρούσης έχουν στρατοπεδεύσει στην Κριμαία. Την ίδια στιγμή, παρτίδες με πυραύλους S400 και μαχητικά Σουκόι φτάνουν στη Λευκορωσία, για μία κοινή άσκηση μεγάλου βεληνεκούς σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο.

Eνδεικτικό του πολεμικού κλίματος που επικρατεί στην περιοχή είναι και το αίτημα που κατέθεσε η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο. Σύμφωνα με το CNN, ζήτησε να απομακρυνθεί το μη αναγκαίο προσωπικό, μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς η ρωσική επίθεση μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ.

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη γερμανική πρεσβεία στην Ουκρανία για την περίπτωση που η ένταση με τη Ρωσία κλιμακωθεί περαιτέρω, μεταδίδει η εφημερίδα Bild.

Σκληρό μπρα ντε φερ Μόσχας – Δύσης για το Ουκρανικό
(AP Photo/Petr David Josek)

Θετική σε συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν η Ουάσιγκτον

Ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να συναντηθεί ξανά με τον Πούτιν αν μία Σύνοδος Κορυφής αποτελέσει την τελευταία ευκαιρία για διπλωματική λύση στη Ρωσο-ουκρανική κρίση, τόνισε ο Μπλίνκεν. “Αν αποδειχτεί παραγωγικό και χρήσιμο να επιχειρήσουμε να λύσουμε το θέμα με συνάντηση μεταξύ των δύο Προέδρων (Μπάιντεν και Πούτιν), είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση Λαβρόφ – Μπλίνκεν σε υψηλούς τόνους, διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία κράτησε σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Τζο Μπάιντεν αναχώρησε για το Καμπ Ντέιβιντ όπου αναμένεται να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου και του Μπλίνκεν για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας. Ενώ το θέμα απασχόλησε και το πρώτο μεγάλο υπουργικό Συμβούλιο στη Γερμανία.

Οι συνέπειες της σύρραξης

Πέραν του κόστους σε ανθρώπινες ζωές, φυσικά, θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις συνέπειες από μία ενδεχόμενη σύρραξη σε τρεις κατηγορίες:

Τις πολιτικές που ίσως είναι οι λιγότερο σημαντικές, καθώς προφανώς θα υπάρξουν πολιτικές αλλαγές στις εμπλεκόμενες χώρες.

Τις γεωστρατηγικές με ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων μέσα στην Ευρώπη, αλλά και τελικά ακύρωση του σχεδίου για το Nord Stream 2.

Και, βέβαια, τις οικονομικές. Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι θα δούμε μία ραγδαία αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και βέβαια πετρελαίου, με σημαντική επιβάρυνση των νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη.

Επιμέλεια: Ανδριάνα Μαγγανια, Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος