Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρωσίας και ΗΠΑ για την Ουκρανία – Αναζητείται διπλωματική λύση (video)

Σε μια ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης, Μπλίνκεν και Λαβρόφ συναντήθηκαν στην Γενεύη αλλά… χωρίς λευκό καπνό. Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αλλά με πολλούς αστερίσκους. Η Μόσχα αναμένει γραπτές εγγυήσεις, ενώ συνεχίζει τα στρατιωτικά γυμνάσια με Κίνα και Ιράν, με την Ουάσιγκτον να μη φαίνεται διατεθειμένη για νέες συμφωνίες.

«Του είπα πως αφού συνομιλήσω τις επόμενες μέρες με τους συμμάχους μας, θα μπορούμε να μοιραστούμε με τη Ρωσία τις ανησυχίες και τις προτάσεις μας γραπτώς, την ερχόμενη εβδομάδα» σημείωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι ανησυχίες δεν είναι για κάτι που φανταζόμαστε, αλλά για πραγματικές απειλές και γεγονότα, που κανείς δεν κρύβει. Εξοπλίζουν την Ουκρανία με όπλα» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Καθυστερήσεις βλέπει η Ρωσία

Η Ρωσία έχει την αίσθηση πως η Δύση καθυστερεί εσκεμμένα τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να θωρακίσει περαιτέρω στρατιωτικά την Ουκρανία, ενώ χώρες της Βαλτικής και η Τσεχία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν και αυτές βαρύ οπλισμό στο Κίεβο.
Για το λόγο αυτό, ο Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε στον Αμερικανό ομόλογό του πως θα επιφέρει τις πιο σοβαρές συνέπειες η περαιτέρω περιφρόνηση των θεμιτών ανησυχιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που σχετίζονται κυρίως με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας, στο πλαίσιο μιας μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης των δυνάμεων και των μέσων της συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση εξέφρασε χθες, Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την ευχή η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

Συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Μ. Βρετανίας

Στο μεταξύ η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας αναμένεται ότι θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο τη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό της, τον Σεργκέι Λαβρόφ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο μια διπλωματική πηγή.

Η επίσκεψη αυτή θα γίνει σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, με αφορμή την ουκρανική κρίση. Ο Λαβρόφ είχε χθες συνομιλίες για το θέμα αυτό με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε να της δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Λαβρόφ. Η Μόσχα συμφώνησε για την επίσκεψη αυτή, τον Φεβρουάριο» ανέφερε η πηγή που μίλησε στο πρακτορείο.

Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και απείλησαν τη Ρωσία με σοβαρές οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που εισβάλει. Την Δευτέρα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι άρχισε να εφοδιάζει την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, με αντιαρματικά όπλα ώστε να την βοηθήσει να αμυνθεί στην περίπτωση εισβολής από τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος