Σιτηρά: Ποιους θα πλήξει η κατάρρευση της συμφωνίας

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόσυρσή της από τη συμφωνία της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, έως ότου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για χαλάρωση των κυρώσεων στις δικές της εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Η αποχώρηση από την συμφωνία ανέτρεψε την σταθεροποίηση που είχε επέλθει στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και στην άμβλυνση των ελλείψεων σε μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το CNN, η απόφαση της Ρωσίας να τερματίσει τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί «μαχαίρι στην πλάτη για τις παγκόσμιες τιμές επισιτιστικής ασφάλειας», όπως προειδοποίησε την Τρίτη το Υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας. Ο Korir Sing’Oei, ο κύριος γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε σε tweet την Τρίτη πως η απόφαση «επηρεάζει δυσανάλογα» τις χώρες της Αφρικής που έχουν ήδη επηρεαστεί από την ξηρασία. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η κατάρρευση της συμφωνίας θα «χτυπήσει περισσότερο όσους βρίσκονται στο χείλος της πείνας».

Η πρωτοβουλία επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 33 εκατομμυρίων μετρικών τόνων τροφίμων από την Ουκρανία, σύμφωνα με το CNN. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει αποστείλει περισσότερους από 725.000 τόνους για να υποστηρίξει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις – ανακουφίζοντας, είπε ο αξιωματούχος, την πείνα σε μερικές από τις πιο σκληρές γωνιές του κόσμου, όπως το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη.

Η κατάρρευση της συμφωνίας είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από την περιοχή. Πριν τον πόλεμο, η Ουκρανία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 10% των εξαγωγών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κύρια ανησυχία είναι ο αναπόφευκτος ανθρώπινος πόνος που θα προκύψει από τη λήξη της συμφωνίας. «Απλώς διακυβεύονται πάρα πολλά σε έναν πεινασμένο και πληγωμένο κόσμο», είπε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με το The New York Times, o υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken είπε στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα: «Ελπίζω ότι κάθε χώρα το παρακολουθεί πολύ στενά. Θα δουν ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την άρνηση τροφής σε ανθρώπους που έχουν απελπιστικά ανάγκη σε όλο τον κόσμο».

Αδιαμφισβήτητα, η Ευρώπη δεν μένει ανεπηρέαστη από την διάλυση της συμφωνίας. Η πρωτοβουλία είχε επιτρέψει διεθνείς αποστολές καλαμποκιού, σιταριού, κριθαριού και άλλων προϊόντων από τρία καθορισμένα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «σιτοβολώνας της Ευρώπης».

Σύμφωνα με στοιχεία από διεθνή πρακτορεία, από την 1η Αυγούστου του 2022, πάνω από 1.000 πλοία έχουν μεταφέρει 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Το 40% των τόνων αυτών είχε προορισμό την Ευρώπη, ενώ μόλις το 12% την Αφρική.

Από την άλλη πλευρά, ο Arlan Suderman, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών StoneX, είπε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να ρίχνει φθηνό σιτάρι στην παγκόσμια αγορά, «άρα δεν μας τελειώνει το σιτάρι αυτή τη στιγμή». «Αυτή η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να μην προκαλεί παγκόσμια πείνα», είπε, «αλλά η συνεχής κλιμάκωση χωρίς λύση στον ορίζοντα σημαίνει ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να αυξάνονται».

Ωστόσο, κατά το CNN, η ρητορική της Ρωσίας έπειτα από την ακύρωση της συμφωνίας και τις αντιδράσεις της Ευρασίας, υποδηλώνουν ότι η συμφωνία μπορεί να μην έχει καταρρεύσει τόσο οριστικά, όσο ισχυρίζεται το Κρεμλίνο.

Πηγή: CNN, The New York Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος