Μετά τους ολονύκτιους βομβαρδισμούς, νέο κύμα επιθέσεων εξαπέλυσαν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα στη δυτική Συρία, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τουλάχιστον 12 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στην επαρχία Ράκα.
Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα διαρκέσουν “τρεις ή τέσσερις μήνες” και θα ενισχυθούν, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα Αλεξέι Πουσκόφ, ενώ, όταν ερωτήθηκε εάν πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση της επιχείρησης, απάντησε : “Οπωσδήποτε”.
Κλιμάκωση αναγγέλουν τα πρακτορεία RT και Reuters, μεταδίδοντας ότι στρατεύματα του Ιράν που δηλώνει σύμμαχος της Ρωσίας, συρρέουν στη Συρία, καθώς επίκειται συντονισμένη επίθεση των στρατευμάτων του Μπασάρ Αλ Ασαντ με τη συνδρομή και της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Tο Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι τα συριακά στρατεύματα προελαύνουν υπό την ρωσική αεροπορική κάλυψη προς την Λατάκεια, όπου βρίσκεται και η ρωσική βάση από την οποία απογειώνονται πενήντα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi.
Κλιμακώνεται ωστόσο και ο επικοινωνιακός πόλεμος, μετά την σκληρή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία “η Ρωσία διολισθαίνει σε πλήρη απομόνωση και παρατείνει τον εμφύλιο στη Συρία, βομβαρδίζοντας τυφλά δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, χωρίς διακρίσεις για το εάν πρόκειται η όχι για τζιχαντιστές”.
Το ρωσικό υπουργείο άμυνας, έδωσε στη δημοσιότητα νέα βίντεο που “αποδεικνύουν ότι κατά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές επλήγησαν αποκλειστικά και μόνον στόχοι υποδομής και υποστήριξης του Ισλαμικού Κράτους“, όπως ανέφερε ο αξιωματικός Igor Klimov.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε ανυπόστατες τις καταγγελίες ότι οι πρώτοι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν απώλειες αμάχων, υποστηρίζοντας ότι η προπαγάνδα άρχισε προτού ξεκινήσουν οι αεροπορικές επιχειρήσεις.
Μετά τις πρώτες διαβουλεύσεις σε επίπεδο στρατιωτικών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία με στόχο να αποτραπεί αερομαχία ή άλλο θερμό επεισόδιο ελλείψει συντονισμού, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά συνεργασία των δύο χωρών και στο θέμα της επικοινωνικής στρατηγικής αναφερόμενος σε αντιφατικά και αντικρουόμενα δηοσιεύματα.
Η Τουρκία, επικαλείται στο μεταξύ, τους εταίρους της στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους και προειδοποιεί τη Ρωσία να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης και να επικεντρωθεί στη μάχη κατά των τζιχαντιστών εκφράζοντας παράλληλα “βαθιά ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση”.
Διαβάστε επίσης: Σ.Λαβρόφ: Στόχος όλων είναι να ηττηθούν οι τρομοκράτες στη Συρία
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος