Σημαντικό βήμα για την Ουκρανία: Ανακατέλαβε το Κουπιάνσκ και 30 κοινότητες στο Χάρκοβο

Array

Στην Ουκρανία σε μία επιχείρηση αστραπή, το Κίεβο ανακαταλαμβάνει από τους Ρώσους μεγάλες εκτάσεις στα ανατολικά της χώρας στην περιφέρεια του Χαρκόβου, ένα γεγονός που μπορεί να αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης υπέρ του Κιέβου, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν 30 κοινότητες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα στέλνει ενισχύσεις για να αντιμετωπιστεί ουκρανική αντεπίθεση.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν και πήραν τον έλεγχο 30 κοινοτήτων στην περιφέρεια του Χαρκόβου», που γειτονεύει με τη Ρωσία, είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του βραδινού του τηλεοπτικού διαγγέλματος που μεταφορτώνεται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. «Σταδιακά καταλαμβάνουμε κι άλλες», συνέχισε, «παντού ξαναφέρνουμε την ουκρανική σημαία και προστασία για τον λαό μας».

Παράλληλα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν προωθηθεί σε βάθος «πολλών χιλιομέτρων» σε πολλές ζώνες του νότιου μετώπου, στα εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός στην αρχή του πολέμου, τον Φεβρουάριο. «Οι στρατιώτες μας προωθούνται στις γραμμές του μετώπου στον Νότο, σε πολλές ζώνες, σε βάθος από δύο έως και πολλές δεκάδες χιλιόμετρα» ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης, Νατάλια Χουμενιούκ.

Σημαντικό βήμα για την Ουκρανία: Ανακατέλαβε το Κουπιάνσκ και 30 κοινότητες στο Χάρκοβο
FB/Павло Кириленко – Φωτογραφία αρχείου

Λίγο νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν φωτογραφίες που δείχνουν στρατιώτες να υψώνουν τη σημαία της χώρας στο Κουπιάνσκ, έναν σιδηροδρομικό κόμβο απ’ όπου ανεφοδιάζονταν οι ρωσικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ η κατάρρευση του ρωσικού μετώπου απειλεί να μετατραπεί σε πανωλεθρία για τη Μόσχα.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, που βρίσκεται στην περιοχή την οποία ανακατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες οι ουκρανικές δυνάμεις, είδε Ουκρανούς αστυνομικούς να περιπολούν σε πόλεις και στοιβαγμένα κιβώτια με πυρομαχικά, στις θέσεις τις οποίες εγκατέλειψαν οι Ρώσοι κατά τη φυγή τους.

Με τους Ουκρανούς να έχουν πλέον καταλάβει το Κουπιάνσκ, τον κόμβο όπου οι σιδηροδρομικές γραμμές συνδέουν τη Ρωσία με την ανατολική Ουκρανία, η προέλαση έφτασε στην κύρια οδό ανεφοδιασμού της Μόσχας και ενδεχομένως να έχουν περικυκλωθεί χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες.

Η Νατάλια Πόποβα, σύμβουλος του επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου του Χαρκόβου, ανέβασε στο Facebook φωτογραφίες στρατιωτών που κρατούν μια ουκρανική σημαία μπροστά από το δημαρχείο του Κουπιάνσκ. Στα πόδια τους, μια ρωσική σημαία. «Το Κουπιάνσκ είναι Ουκρανία. Δόξα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας», έγραψε στη λεζάντα.

Στο Χράκοβε, ένα από τα δεκάδες χωριά που απελευθερώθηκαν, το πρακτορείο Reuters είδε καμμένα οχήματα με το σύμβολο Ζ της ρωσικής εισβολής και στοίβες από σκουπίδια και πυρομαχικά στις θέσεις που εγκατέλειψαν, προφανώς βιαστικά, οι Ρώσοι.

«Γεια σε όλους, είμαστε από τη Ρωσία», είχε γράψει κάποιος με σπρέι σε έναν τοίχο. Τρία πτώματα κείτονταν μέσα σε λευκές σακούλες, σε μια αυλή. Ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Βολοντίμιρ Τιμοσένκο είπε ότι η ουκρανική αστυνομία μπήκε στην κοινότητα την προηγούμενη ημέρα και έλεγξε τις ταυτότητες των κατοίκων οι οποίοι ζούσαν υπό ρωσική κατοχή από τη δεύτερη ημέρα της εισβολής. «Η πρώτη μας δουλειά είναι να παράσχουμε τη βοήθεια που χρειάζονται. Η επόμενη είναι να καταγράψουμε τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ρώσοι εισβολείς στα εδάφη που κατείχαν προσωρινά», εξήγησε.

Ο Ολέξι Αρέστοβιτς, ένας σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube ότι οι Ρώσοι στο Ιζιούμ είναι σχεδόν απομονωμένοι.

Η Ρωσία θα αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τις ουκρανικές πόλεις Μπαλακλίγια και Ιζιούμ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. «Προκειμένου να επιτευχθούν οι δηλωμένοι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, αποφασίστηκε να ανασυνταχθούν οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν στις περιοχές της Μπαλακλίγια και του Ιζιούμ», ανέφερε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Εξάλλου, η ρωσική πολεμική αεροπορία κατέστρεψε ένα ραντάρ του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Μικολάιφ και έξι αποθήκες όπλων και πυρομαχικών στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν 13 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αναχαίτισαν πέντε πυραύλους HIMARS.

Σημαντικό βήμα για την Ουκρανία: Ανακατέλαβε το Κουπιάνσκ και 30 κοινότητες στο Χάρκοβο
(AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν επίσης τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μπαλάκλια, ανακοίνωσε η υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, λίγες ώρες αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεών της.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της διοίκησης των υπό ρωσική κατοχή ζωνών της περιοχής του Χάρκιβ, ο οποίος έχει διορισθεί από τις αρχές κατοχής, συνέστησε το Σάββατο (10/9) σε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς το ρωσικό έδαφος, προς την περιοχή του Μπελγκορόντ, «για να σωθούν ζωές», μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Για την κατάσταση στη Ζαπορίζια μίλησαν Ζελένσκι και Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε και πάλι τηλεφωνικά σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την «πολύ ανησυχητική» κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τις εξελίξεις και «την κατάσταση που παραμένει πολύ ανησυχητική» και «εξέφρασαν τη στήριξή τους στη δουλειά που κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν ρώτησε επίσης τον Ζελένσκι ποιες είναι οι εξελίξεις επί του πεδίου και ζήτησε να μάθει ποιες είναι οι ανάγκες της Ουκρανίας τις οποίες θα μπορούσε να καλύψει η Γαλλία. Αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,8 δισεκ. δολαρίων, για το Κίεβο.

Μακρόν και Ζελένσκι είχαν ήδη συζητήσει την κατάσταση στη Ζαπορίζια την περασμένη Δευτέρα. Χθες Παρασκευή ο ΙΑΕΑ ανέφερε ότι υπάρχει μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, την πόλη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός και ότι η κατάσταση αυτή «υπονομεύει τη λειτουργία του». «Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, ζητώντας «να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί» στην περιοχή αυτήν.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος