Τα σενάρια για την εσπευσμένη επιστροφή Ερντογάν στην Άγκυρα αντί να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κωνσταντινούπολη/Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν στη Σύνοδο των Ηγετών της G20 που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε στην Άγκυρα. Αρχικά ο Ερντογάν, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, όμως ακύρωσε το πρόγραμμά του αφού συναντήθηκαν στη Ρώμη και δεν ήταν πλέον απαραίτητο να πάει. Έτσι ακυρώθηκαν όλες οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στη Γλασκώβη.

Ο Ερντογάν επέστρεψε στη Κωνσταντινούπολη στις 23:50 με το προεδρικό αεροσκάφος. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν, τον Υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου Λουτφού Ελβάν, τον Αντιπρόεδρο και Εκπρόσωπο του Κόμματος Ομέρ Τσελίκ, τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος Εφκάν Αλά και τον Διευθυντή Επικοινωνία της Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Mέχρι στιγμής η τουρκική προεδρία απέφυγε μια επίσημη εξήγηση για την απροσδόκητη επιστροφή του Ερντογάν.

Η μία ερμηνεία είναι ότι θεώρησε ότι ελλιπή τα μέτρα ασφάλειας για την συνοδεία του. Άλλοι όμως θεωρούν ότι εφόσον κατόρθωσε να έχει τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, που ήταν ο βασικός του στόχος, ίσως θεώρησε ότι δεν χρειαζόταν να πάει στη Γλασκώβη. Λέγεται ότι για το κλείσιμο της συνάντησης στη Ρώμη έπαιξαν ρόλο οι δυο υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν, οι οποίοι ήταν και παρόντες στη συνάντηση ενώ αρχικά θα συναντούνταν μόνοι τους οι δυο Πρόεδροι. Εξού και η μεγάλη διάρκεια της συνάντησης.

Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη εξήγηση, η κατάσταση της υγείας του Τούρκου προέδρου, ένα θέμα που έχει σηκώσει πολύ η αντιπολίτευση θεωρώντας ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του. Όποια και αν είναι η πραγματική αιτία η Άγκυρα θεωρεί πολύ επιτυχημένη τη συνάντηση αν και υπήρξαν αγκάθια, όπως το θέμα των S-400.

Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ως πιο σημαντικό στοιχείο της συνάντησης το ότι από εδώ και στο εξής, με τον νέο μηχανισμό διαχείρισης και αποφυγής κρίσεων που συγκροτηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, οι τυχόν διμερείς κρίσεις θα διευθετούνται από τα υπουργεία Άμυνας ή Εξωτερικών και όχι από τους εκάστοτε ηγέτες των δυο χωρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος