Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) γιορτάζει σήμερα τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο.
Ο Πατριάρχης των Σέρβων Πορφύριος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ευχήθηκε ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Σερβους του Κοσόβου οι οποίοι, όπως είπε, δοκιμάζονται για να διατηρήσουν την εθνική ταυτότητα και την πίστη τους.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς γιορτάζει τα Χριστούγεννα στην Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος. «Σε έναν κόσμο που πάντα κουβαλούσε ένα πολύ βαρύ φορτίο αδικίας, ταλαιπωρίας, αμφιβολίας, μίσους και συγκρούσεων, η ειλικρινής και φλογερή πίστη στη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την αγάπη παραμένει το σταθερό μας στήριγμα, ένας φάρος ελπίδας και ένα σημείο συγκέντρωσης γύρω από τις υψηλότερες αξίες» γράφει στο μήνυμα που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανήρτησε επίσης βίντεο και φωτογραφίες από την επίσκεψη του στην σερβική Μονή του Αγίου Όρους.
Σύμφωνα με την παράδοση τα Χριστούγεννα στην Σερβία γιορτάζονται σε οικογενειακό περιβάλλον. Την προηγούμενη ημέρα σε κάθε σπίτι ο νοικοκύρης φέρνει ένα κλαδί βελανιδιάς το οποίο καίγεται το βράδυ στο τζάκι ενώ τα παιδιά σκαλίζουν την φωτιά για να σηκωθούν σπίθες που συμβολίζουν την προκοπή, την υγεία και την ευτυχία. Το κάψιμο των κλαδιών βελανιδιάς στις πόλεις διοργανώνεται μπροστά από τους ορθόδοξους ναούς. Την ημέρα των Χριστουγέννων πριν το γιορτινό γεύμα κόβεται η πίτα με το φλουρί.
Τα Χριστούγεννα γιόρτασαν επίσης οι Σέρβοι στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και στην Κροατία.
Ανταπόκριση – Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος